Историческият музей в Карлово получи ценни дарения

Автор: Plovdiv Now 3667
Историческият музей в Карлово получи ценни дарения
Историческият музей получи ценни дарения:
 
„Атлас. Българските земи в средновековната арабописмена картографска традиция IX -XIV в.“, автори и редактори: проф. д-р Стоянка Кендерова, проф. дфн Ат. Стаматов, Д. Стоименов, което издание бе дарено на град Карлово от проф. Иван Гаврилов с впечатляващото посвещение: „За Отечеството и Карлово с вяра!“.
 
Книгата ще се съхранява в музея. Изданието представя историко-географската гледна точка и на Изтока към българите и техните земи чрез арабописмената картографска традиция за времето на т. нар. златни векове от средновековната ни история IX- XIV в. Тази гледна точка е особено интересна, тъй като като етнос българите се рекрутират от огромния индо-ирански масив и се оформят в социокултурните реалии на Трансоксиана /„отвъд река Оксус“, гръцкото име за Амударя/. Те мигрират от Азия към Европа по северните граници на персо-мидийския свят и изграждат своя етнокултурен модел в пряк обмен с хилядолетната култура на Древен Иран. В географско и картографско отношение арабската култура формира специфичен „образ на света“, зад който стои освен собствения опит и усвоеното през Византия наследство на класическата античност и географските представи на Древен Иран.
 
Интересно дарение е получено от г-н Минчо Събев от София – събрани пиеси ръкопис и печатни, играни в Карлово през 20-те и 30-те години на ХХ в.. Минчо Събев е един от най-известните български театрални режисьори с над 80 постановки на провинциална сцена у нас. Съдбата го свързва и с радиотеатъра на БНР, който съхранява в ефирната си сцена над 50 спектакъла под неговата режисура. Неговият баща е Мойсей Събев, брат на Петко Събев– известния земеделски деец от Карлово, зверски убит през 1923 г. Някои от пиесите са с бележки от Мойсей Събев, който е бил режисьор на постановките.
 
"Изказваме благодарност и на г-н Иван Чолаков от Карлово за дарените от него ценни материали за рода на Васил Левски и за видни личности от с. Отец Паисиево", съобщават от Историческия музей в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина