Има данни за нарушения при позволената сеч над наводнените карловски села

Автор: Plovdiv Now 4921
Има данни за нарушения при позволената сеч над наводнените карловски села

Има предварителни данни за нарушения при позволената сеч над наводнените карловски села. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев. Става въпрос за надвишаване на предвиденото за сеч.

Днес ще бъде извършена проверка на местата за сеч в района, за да се установи на място има ли нарушения.

„За последните седем години е направена проверка и са установени 50 нарушения, но количествата дървесина са пренебрежимо малки“, обясни Тошев пред БТВ.

„Разрешени са 158 хил. кубика сечи, това е заложено в плановете. Годишно сме под тези числа“, обясни инж. Златю Кличев.

Според местните хора именно незаконната сеч е отговорна за огромните количества вода, които удариха карловските села.

Междувременно жителите на Слатина се оплакват, че заради липсата на моста в града няма как да бъдат извозени боклуците. В контейнерите има и умрели животни и местните се притесняват от зарази. Мостът беше отнесен при наводнението в Карловско. 

Разчистването в село Слатина след огромното наводнение продължава и в днешния ден. Най-важно и приоритетно е да се възстанови именно това съоръжение, който свързва двете части на селото.

„Това е единствената силна връзка, главният път на селото. Работим бързо по изчистването на моста и дерето, за да се сложи някакво временно съоръжение, през което да преминават хората“, обясни кметът на Слатина Петър Делков.

По думите му има няколко къщи, които все още нямат ток, но това трябва да се случи в следващите дни.

„Комбинирани багери и самосвали са съсредоточени в разчистването на пясъка от коритото на реката, защото се получават наноси и не спира от Балкана да влече пясък и пръст“, каза Делков. Реката вече е в коритото си, но е важно финалното разчистване да стане преди уикенда, когато се очакват нови валежи.

Ако искате да помогнете: С текст POMAGAME на DMS 17 777 всеки може да дари в помощ на пострадалите села в Карловско.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина