Идеи за уикенда: Прясна пъстърва, екопътека и водопад само на час от Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 1330
Идеи за уикенда: Прясна пъстърва, екопътека и водопад само на час от Пловдив СНИМКИ

Уикендите са идеалното време за бягство от големия град в планината. Маршрутът, който ви предлагаме се намира в Стара планина, но само на 56 км от Пловдив.  Разходката е подходяща както за един ден, така и за два. Посоката, която трябва да хванете е Калофер, а крайната точка е екопътека „Бяла река”. Градът на Ботев е чудесно място за почивка и може да ви изненада с уютни къщи за гости и семейни хотели.

Районът се отличава с красива природа и най-вече със страхотна кухня – в някое от крайпътните ханчета може да похапнете прясна балканска пъстърва, приготвена по майсторски начин.  

Втората точка от маршрута, до която трябва да стигнете, е Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично”, до който се стига по черен път. Сградата е основана през 1640 година и предлага две стаи, в които туристите също могат да пренощуват.

 

Пред сградата има обособен паркинг, на който да оставите автомобила си и пеша да се отправите към екопътека „Бяла река”. След по-малко от половин час ще стигнете и до бивак Бялата река, от който започва и красивата екопътека.

Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Туристите минават през мостчета и пътечки, които са обозначени с информационни табели. Самата пътека ще ви предложи невероятна разходка сред внушителната природна красота на национален парк Централен Балкан.Дължината на пътеката не натоварва дори и неподготвените туристи тъй като тя е само 1,83км и разполага с предостатъчно места за почивка.Началото на екопътеката е поставено северозападно от град Калофер, точно след като подминете Калоферския мъжки манастир.

Мъжкия манастир на Калофер е една от най-посещаваните атракции в град Калофер.До манастира води черен път от град Калофер, който макар и да е трудно проходим на места, е проходим за лека кола през лятото. Не е пропоръчително да минавате през пролетния - дъждовен сезон.

Тук могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен балкан също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други. 

Преходът е лесен и продължава около час. В района има няколко беседки и обособени места за пикник, на които също може да починете.

Близо до Калофер се намира и най-високият водопад на Балканите - Райското пръскало. 

Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за замеситетел на водопада име - Калоферско пръскало.Пенливите си води Райското пръскало си набавя от снежните преспи на връх Ботев.Пръските на водопада - падащи от невероятната височина от цели - 124,5 метра създават неописуема красота и удивление у туриста.
 
Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина.Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи,скално катерене,екотуризъм,парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух.Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци,затова и през този период е най-посещавано от туристи.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина