Гостуващият спектакъл “Под игото - 1894-та” в Карлово и Сопот отменен

Автор: Plovdiv Now 13416
Гостуващият спектакъл “Под игото - 1894-та” в Карлово и Сопот отменен
Планираните за 2 и 3 ноември спектакли на “Под игото - 1894-та” в Сопот и Карлово се наложи да бъдат отменени заради 
усложнената епидемиологична обстановка в страната.
 
В подобна ситуация, реализирането на толкова мащабно турне, с проект, зад който стоят над 40 човека, за момента е невъзможно, казват организаторите и добавят, че за тях е било изключително важно именно Сопот и Карлово да са първите градове, на които пиесата ще гостува.
 
"Това разбира се ще се случи при първа възможност - надяваме се още през пролетта на 2021 година", добавят те.
 
Билети за представлението в Карлово могат да се върнат на касата на Читалище “Васил Левски”. Закупените билети за спектакъла в град Сопот, могат да бъдат валидни за спектакъла през април 2021 г. или сумата за тях да бъде възстановена на касата на Читалище “Иван Вазов”.
 
Припомняме, че със новия си спектакъл “Под игото - 1894-та” Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово отбеляза 75 години от създаването си, както и 170 години от рождението на Патриарха на българската литература.

„Под игото – 1894-та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България.
Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.

Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ…
Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „Ние ще умреме. Ей тука - дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я - не. А "Под игото" ще остая!“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина