Двамата пациенти в извънреден болничен престой са карловци, близките им не искали да ги приемат ВИДЕО

Автор: Plovdiv Now 6208
Двамата пациенти в извънреден болничен престой са карловци, близките им не искали да ги приемат ВИДЕО

Двамата пациенти, които от месеци насам не могат да бъдат изписани от УМБАЛ "Св. Гиорги" в Пловдив, са жители на Карлово. Те имат близки, които обаче отказват да положат грижи за тях, съобщават от дирекция "Социално подпомагане", цитирани от Karlovopress.com.

Мъжете са от Карлово и от село Розино. За един от тях вече е издадена заповед за постъпване в дома за пълнолетни лица в Асеновград. За другото лице обаче проблемът остава, тъй като то кандидатства за настаняване в дом за пълнолетни лица с психични заболявания, а капацитета за тези домове в цялата страна е запълнен и няма свободни места. От карловската дирекция търсят възможности за настаняването му в друг град, като е посочено, че пациентът е висок приоритет.

Припомняме, че двамата мъже са в извънреден болничен престой, а от болницата съобщиха, че нямат близки и роднини, които да ги приемат. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – 2. Първият пациент е постъпила за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има становище от ТЕЛК от 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. Ог клиниката са направили запитване за настаняване в Дом за социално подпомагане в град Карлово. До момента за неговото лечение УМБАЛ „Свети Георги“ е изразходвала 1 196,60 лв., стойността на клиничната пътека е 730 лв.

Доста по-фрапираща е сумата изразходвана за престоя на втория пациент, който е приет на 23 септември: 10 877,35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв.

До момента лечебното заведение е предприело всички необходими законови мерки, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се осъществи връзка с негови близки или тези близки откажат да го приемат. 

Вижте повече във видеорепортажа на Милен Ангелов:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина