Читалището в Баня става на достолепните 105 години

Автор: Валерия Василева 4645
Читалището в Баня става на достолепните 105 години

Читалището "Св. Св. Кирил и Методий" в град Баня, Карловско през 2019 става на достолепните 105 години. То е основано през далечната 1914 година на 8 ноември от група родолюбиви българи. Те му дават името на Равноапостолите светите братя Кирил и Методий. Читалището е негаснещо светило на родолюбие и българщина през трудните и непосилни години.

Първите сбирки и вечеринки са се провеждали в стаите на старото училище, а първата театрална сцена е била площадката пред него. През 1921 година е изработен план за едно красиво двуетажно здание, в което да се помещават читалище с театрален салон и училище. 

Освен тази годишнина културната институция чества още четири по-малки юбилея, свързани с нейното развитие: 40 години детска танцова формация „Зорница”, 10 години детско-юношеска кукерска група, 10 години фолклорен клуб „Тракийка” и годишнина  големия ремонт на покрива на централната част на читалището и на II етаж и закупуването на ново обзавеждане.

Читалището е неизменен обединител на общността на град Баня и в съвремието, белязано от глобализация и непрекъснато смесване на култури, съхранява духовните и материалните ценности и предава традициите на новите поколения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина