Читалище “Васил Левски“ в Карлово стана на 161 години

Автор: Plovdiv Now 7828
Читалище “Васил Левски“ в Карлово стана на 161 години

На днешния 11 май читалище "Васил Левски 1861" в Карлово навърши 161 години от основаването си. За датата на основаването на читалището свидетелства дописка в брой 36 на вестник "Дунавски лебед", списван от Георги Раковски. 

През 1861 Раковски основава първото българско читалище в Букурещ. В Загреб излиза от печат сборникът "Български народни песни" на Братя Миладинови, а в Габрово, Шипка и Карлово се учредяват читалища.

В тези трудни години, в трудния път на българското Възраждане тези институции възникват към българските училища. Неслучайно първите членове са учителите, просветителите в тези будни подбалкански градчета и така се създава и карловското читалище през 1861 година. Ролята на тази културна институция в обществения живот на града сред българската общност е била значима - те са едни от организаторите на първите театрални представления в нашия град. След създаването си дейността на читалището продължава и така се стига до 1870 година, когато в града се създава ученолюбивата дружина", казва пред БНР директорът на историческия музей в Карлово.

Някои от членовете на ученолюбивата дружина са членове на Карловския революционен комитет, който е основан от Апостола през 1869 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина