Четирима карловци поеха към Еверест, ще поправят паметната плоча на Христо Проданов

Автор: Plovdiv Now 10325
Четирима карловци поеха към Еверест, ще поправят паметната плоча на Христо Проданов

Четиримата карловци Христо Тахчиев, Здравко Костадинов и Калина и Николай Фимови са поели към Еверест с мисията да ремонтира паметната плоча на Христо Проданов, която е била поставена през 2010-та година, предаде karlovopress.com. Дотам е ходил карловецът Христо Енков, активен турист, бивш планински спасител, а от 2015 година кмет на Свежен. Той поръчал плочата от специална шведска стомана, най-високо качество, практически вечна. От бурите обаче единият болт паднал и трябвало да се завие и циментира отново.

И четиримата са планинари, туристи с голям опит. Христо Тахчиев е компютърен специалист и страстен любител на пътешествията, бил е в древния град Петра в Йордания, в Египет, преди време пропътува в Щатите от Чикаго до Лос Анджелис. Здравко Костадинов е бизнесмен, като президент на Ротари клуб през 2013 година откри паметника на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. Калина и Николай Фимови са пребродили много планини у нас и в Европа. Тя е счетоводителка, Николай е помощник-нотариус.
 
Като човек с по-голям опит в международните пътувания, Христо се заел с организацията, той поканил и останалите.
 
Карловците ще кацнат в град Катманду, който е с надморска височина 1300 метра. Оттам с малък самолет ще летят до Лукла на 2800 метра. Пистата е една от най-опасните в света - срещу самолета, който се приземява, се изправя висока планина и рискът да се разбие в нея е съвсем реален. От Лукла ще тръгнат пеша нагоре към Хималаите - трекът е 65 километра нагоре за осем дни и стига до височина 5365 метра, където е базовият лагер. Връщането е също 65 километра пеша, за три дни. Пътеката, по която ще ходят е широка 2-3 метра.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина