Буден карловец призова: Фабриката на Евлогий Георгиев се руши! Да покажем гражданска позиция!

Автор: Plovdiv Now 43951
Буден карловец призова: Фабриката на Евлогий Георгиев се руши! Да покажем гражданска позиция!
Интересна и подплатена с исторически факти публикация се появи в социалните мрежи и по-точно във фейсбук групата Карлово. Автор е Атанас Чернооков, жител на града. Човекът напомня това, което всички карловци виждат ежедневно, но потънали в ежедневие, проблеми и грижа за насъщния, сякаш не забелязват или поне не им е приоритет - фабриката на Евлогий Георгиев се руши. Да се позволи това да се случи, ако не по закон, поне от морална гледна точка си е чисто престъпление.
 
Повечето хора биха вдигнали рамене и биха казали "Нищо не зависи от мен, нищо не мога да се направя...", "Общината е виновна!" или пък по-глобалното "Съсипаха я тая държава...".
 
Все пак карловецът Атанас Чернооков призовава съгражданите си да си отворят очите и сърцата и да спасят това което им е завещано от един от най-големите дарители в историята на България изобщо. Човекът даже посочва законово основание, съгласно което може да се действа. Ето, прочетете призива на Атанас:
 
Уважаеми съграждани,
 
На 10 февруари 2021 ще се навършат 130 години от пускането в експлоатация на фабриката за вълнени изделия, дарена на града ни от големият родолюбец Евлогий Георгиев. „Актът за основаването на фабриката” е написан собственоръчно от самия Георгиев. Същият акт изготвен на 29 март 1890 година е положен в основния камък на фабриката от неговият представител Иван Евстатиев Гешов.
 
На 05 юли 1897 година на 77-годишна възраст в Букурещ приключва земния си път карловският търговец. След неговата кончина Карловската община влиза във владение на фабриката през 1898 година. Общинският съвет редовно гласува на заседанията си през годините след 1898 сключването на контракти за отдаването под наем, описвайки целия сграден фонд и машини във фабриката. Производството постепенно се увеличава и осигурява както прехраната на много семейства така и допълнителни приходи основно за училищата. Сградата е проектирана от английски архитекти, машините са най модерни за времето си, също доставени от Англия. Архитектурното бижу е емблема на града и масово е отпечатвано на пощенски марки, разнасящо славата на процъфтяващата текстилна индустрия.
 
Първият акт за собственост на сградата на бившата фабрика на „Евлогий Георгиев”, прилежащият терен и постройки, дарени на гр. Карлово, е изготвен през 1951 год. Това е акт No.27/19.04.1951 и в последствие е актуализиран с акт No.2193/13.05.1996 година на Община Карлово. В актовете изрично е упоменато, че сградата на някогашната вълнена фабрика е предоставена за оперативно управление на държавната „Карловска коприна”. Забележете, че на 01 юни 1996 година влиза в сила Законът за общинската собственост. Дарената фабрика логично преминава изцяло под общинска собственост, контрол и управление, каквато е и волята на дарителя.
 
С позорен акт No.135/10.09.1998 на Община Карлово имотът се „включва в капитала на търговското дружество "Карловска коприна" ЕАД. Нещата са преведени много бързо до фалит в средата на 1998 година и официално в ликвидация на 15 януари 1999 година. Карловската фабрика преустановява окончателно дейност. През 2003 г. чрез „Булгарлизинг” г-н Тадъръков изкупува държавните 33 % и делът от 32,32 % на ПФ „Доверие”, с което поема пълен контрол върху „Карловска коприна”. Не вярвам да е имало следприватизационен контрол от Агенцията за приватизация относно предприетите стъпки по безогледната разпродажба и унищожаването на текстилната фабрика.
 
През десетилетията оборудването многократно се модернизира и увеличава за да стигне през 1983 година в „щампата” да са обработени 16 милиона метри тъкани. Пред очите на всички жители на Карлово съвсем скоро бяха съборени постройките на "Карловска коприна".
 
Състоянието на фабриката, построена и дарена на града, е трагично.
Единственото възможно, което ни остава да си върнем собствеността, е да използваме правата си на граждани, уредени със Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местно самоуправление.
 
Правото ни е определено с чл.3 ал.1 т.2 от формите на пряко участие. Това е гражданска инициатива на местно ниво, изразяваща се в петиция до Областният управител г-жа Каназирева.
 
Споделям всичко това, тъй като ме боли като виждам как всичко се руши пред очите ни. Фабриката заедно с останалите постройки може да се превърне в етнографски културен център, носещ името на щедрите дарители от нашия град. Ще се посещава от много гости на града от страната и чужбина, ще генерира и приходи за издръжка. Проект има изготвен за това, който лесно може да се актуализира.
 
Надявам се да покажем гражданска позиция и дадем широка гласност, чрез електронни медии, публикации и телевизионни репортажи.
 
Да покажем, че обединени сме силни и само така, чрез обществен натиск изправим допусната огромна несправедливост.
 
Атанас Чернооков – жител на Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина