Америцият, открит в Карлово - опасен елемент за ядрено оръжие и космически батерии

Автор: Plovdiv Now 3382
Америцият, открит в Карлово - опасен елемент за ядрено оръжие и космически батерии

Америцият, веществото, намерено в къща в Карлово, е силно радиоактивен елемент, който може да бъде опасен, когато се борави неправилно и може да причини тежки заболявания.

Но тъй като не се среща естествено в околната среда, има много малък шанс хората и животните да бъдат засегнати от елемента, освен ако не са в непосредствена близост до базирани на плутоний ядрени реактори.

Америцият е твърд метал със сребристобял цвят и бял блясък, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е доста ковък. Топи се при 1175 градуса по Целзий. Той потъмнява бавно на сух въздух при стайна температура.

Глен Сийборг, Алберт Гиорсо, Ралф Джеймс и Том Морган откриват америциума, както и куриума, през 1944 г. по време на работата си във военновременната металургична лаборатория в Чикагския университет, като част от проекта „Манхатън“. Изследователите са произвели синтетичния елемент чрез бомбардиране на плутоний-239 с неутрони, за да създадат плутоний-240 и след това отново да създадат плутоний-241. След това плутоний-241 се разпада до америций.

Поради неговата рядкост и радиоактивност, употребите на америция са малко. Една такава употреба на америция, която в момента се проучва, е в батерии, по-специално „космически батерии“.

Америцият може да се използва и за изработването на ядрено оръжие, въпреки че се произвежда трудно и е необходимо и наличието на плутоний.

Според експертите америцият има други различни приложения - като източник на неутрони, в алфа-йонизиращо лъчение, за свойства на гама предаване, като потенциално гориво за космически кораби, при намирането на нефтени кладенци, определяне на плътността на почвата и съдържанието на влага, измерване на съдържанието на влага в кокс и бетон, в активационния анализ на различни материали, както и за тестване на неутрони броячи, пише bTV.

Америций-241 е единственият работещ изотоп на америций. Когато се разпадне, той излъчва както алфа лъчи, така и гама лъчи. Въпреки това, Америций-241 е единственият актинид, който се намира в почти всяко домакинство: като изотоп, който произвежда йонизиращо лъчение, което е основен компонент на детекторите за дим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина