8000 души празнуваха 120 години Ловно-рибарското дружество в България СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 6890
8000 души празнуваха 120 години Ловно-рибарското дружество в България СНИМКИ

Над 8000 души се събраха в карловското село Ведраре, където се проведе 120-ия събор на Ловно-рибарското дружество в България. Чевермета от телета и агнета се въртяха от 5 ч. сутринта, а башмайстори разказаха, че тънкостта на вкусното ястия е в бавното печене на слаб огън. Любителите на лова се похвалиха, че членовете на дружествата в цялата страна са над 130 000, обединени от най-важната си мисия - опазване на дивечовото богатство в България. Точно преди 120 години група ентусиасти полагат основите на ловния съюз у нас. Днес вече в него членуват над 130 000 души. Те определят лова като мисия, за да бъде съхранена природата:

Петър Петров - сдружение във Велико Търново: "Традициите се съхраняват преди всичко с наследствеността, която се предава от поколение на поколение и със спазване на правилата и законите, които всяко дружество въвежда със своя устав и правилник”.

Даниел Кандев - председател на дружество в Ловеч: "Ние ловците мислят, че отиваме за месо не напротив нас месо не ни интересува, по-скоро да излезем с приятели, да изкараме весело, да ни е хубаво”.

Председателят на Националния съюз на ловците и риболовците в България посочи, че е крайно необходимо да бъдат извършени промени в Закона за лова, тъй като на територията на България навлиза опасната инфекциозна болест африканска чума по свинете.

Според хората с много опит в ловуването, едно от основните качества, за да станеш добър ловец, е да бъдеш добър човек. Събитието уважиха народните представители Веска Ненчева, Георги Търновалийски, зам. министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, бившия президент Георги Първанов, председатели на международни сдружения и съюзи, представители на местната власт. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който също е авджия, също поздрави множеството. Сред гостите бе забелязан и шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков, който от дълги години е ловец. За доброто настроение се погрижиха Володя Стоянов, множество фолклорни ансамбли и духовия оркестър на 61-а Стрямска бригада в Карлово.

Поздравителни адреси до ловците изпратиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите на отбраната и на околната среда и водите Красимир Каракачанов и Нено Димов.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина