40 деца от Карлово видяха гробницата на Евлогий и Христо в Букурещ и къде са се укривали Ботев и Левски

Автор: Plovdiv Now 9387
40 деца от Карлово видяха гробницата на Евлогий и Христо в Букурещ и къде са се укривали Ботев и Левски
40 младежи и техните ръководители от училищата в Карлово, взели участие в междуучилищното състезание „Опознай Карлово и Европа по стъпките на Евлогий и Христо Георгиеви“, поднесоха венец на гробницата на братята в Букурещ.
 
Припомняме, че инициативата беше органицирана от Младежки информационен център - Карлово през месец октомври - месец на образователните мобилности по програма „Time to Move 2019” на мрежата Евродеск, а екскурзията е награда за всички ученици, участвали в щафетата.
 
Облечени в тениските с облика на двамата братя, осигурени от Ротари клуб в града, учениците се преклониха и поднесоха венец от пред внушителната гробница на двамата най-велики дарители на България.
 
Децата по време на екскурзията научиха интересни факти за българската революционна дейност в Румъния от ревностния пазител на българщината в Букурещ - историкът професор Лука Велчов, който посрещна групата и въпреки преклонната си възраст (почти 90 години) тичаше из стария град на Букурещ, бързайки да покаже всяко кътче, свързано с българската история.
 
Младежите видяха и Солаковия хан, който за съжаление в момента е в окаяно състояние, където Ботев и Левски се укриват, планирайки българското революционно движение. Тук Ботев пише за Левски „Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и все весел!“. В този хан е била и печатницата на Любен Каравелов, където е издавал вестниците „Свобода“ и „Независимост“.
 
Посетиха и къщата, в която Вазов твори и написва две от стихосбирките си, както и много известни български страноприемници, запазени и до днес. Децата с изненада разбраха, че голяма част от историческия стар град на Букурещ са къщи, ханове и улици са свързани с България.
 
В стария град се намира и Българското дружество в Румъния.
 
Участниците в екскурзията видяха и втората по големина сграда в света - сградата на Парламента в Букурещ и се насладиха на невероятното звуково-светлинно водно шоу на фонтаните на площад „Унири“, направено по подобие на пеещите фонтани в Дубай.
 
Източник: Младежки информационен център - Карлово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина