19-годишният Петър от Карлово доказа в съда, че е бил арестуван неправомерно

Автор: Plovdiv Now 23003
19-годишният Петър от Карлово доказа в съда, че е бил арестуван неправомерно

Административен съд - Пловдив отмени решението на Карловския районен съд и заповедта за задържане на 19-годишния Петър Маринов, който на 22 март се оказа с белезници в полицейското управление. Тогава той бе задържан при специализирана полицейска акция в града за наркотици, съобщава karlovopress.com.

В мотивите на решението Административният съд определи действията на служителите на полицията, участвали в задържането на Петър, като „полицейска провокация“. Според съда в този случай поведението на полицейските служители е било насочено към предполагаемо неправомерно поведение, като тяхната намеса е довела до извършване и на последващи правонарушения. Липсват обаче каквито и да било данни, че задържането на Петър Маринов е обосновано с оглед постигане на целите на задържането.

Припомняме, че на 22 март около 19.30 часа Петър е бил в района на игрална зала в града, носил суичър, качулката била на главата му. Въпреки че било тъмно, той бил със слънчеви очила и чатил на телефона си. Наблизо имало полицейска кола. След минута-две младежът тръгнал по улица „Гина Кунчева“.
 
Полицаите го възприели като подозрителен, настинали го, обградили го и му поискали документите. Един от тях показал служебна карта и казал "Полиция". „А, полиция!“, извикало момчето и хукнало да бяга. Когато полицаите го застинали до градинката край музей „Васил Левски“, го повалили на земята, сложили му белезници, а Петър оказал съпротива. Той дори ухапал по бедрото полицая, който го повалил на земята. На място била издадена заповед за задържане за 24 часа и младежът бил щателно обискиран.
 
И обискът, и по-нататъшните действия на полицията показали, че Петър не притежава и не употребява наркотици, че никога и по никакъв повод не е имал противообществени прояви, не е извършвал друго нарушение или престъпление.
 
Източник: karlovopress.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина