176 години от рождението на безсмъртния Христо Ботев

Автор: Plovdiv Now 10317
176 години от рождението на безсмъртния Христо Ботев

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Днес стават 176 години от рождението му.

Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев - "Майце си".

От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. "Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме". През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения".

Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Днес от 13.15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив, ще бъде чествана 176-тата годишнина от рождението на поета революционер. В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.
 
Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружество на писателите Пловдив. Водещ ще бъде актрисата от Драматичен театър Пловдив – Мария Генчева.
В честването ще участват Народни представители, Кметът на Община Пловдив, Областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, Председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, политически и обществени организации, медии и граждани.
 
Преди това в Катедрален храм „Успение Богородично“ в Стария град от 9:00 часа ще бъде отслужена св. Литургия.
 
В 12:00 часа ще се извърши освещаване на войнските знамена в двора на храма. Великият Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата започва в 12:30 часа. Богослуженията ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство † Пловдивският митрополит Николай.
 
В Калофер днес от 11,30 часа ще има чествания в Националния музей "Христо Ботев" и на мемориала на революционера. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина