143 години от рождението на Елена Снежина - голямата актриса от Карлово

Автор: Plovdiv Now 4560
143 години от рождението на Елена Снежина - голямата актриса от Карлово

143 години стават днес от рождението на Елена Снежина - голяма българска драматична актриса. 

Името е артистичен псевдоним на Елена Янкова Кирчева, родена на 14 март 1881 г. в Карлово. Учи театрално изкуство в Московския художествен театър при руските режисьори и театрални педагози Константин Станиславски и Владимир Немирович-Данченко. Участва в трупите на Свободния театър (1905-1906) и Народния театър „Иван Вазов“ (1906-1944). В репертоара на Елена Снежина присъстват роли от пиесите:

„Иванко“ от Васил Друмев, „Нора“ и „Подпорите на обществото“ от Хенрик Ибсен, „Платон Кречет“ от Александър Корнейчук, „Симеон“, „Големанов“, „Златната мина“ от Ст. Л. Костов, „Сираче без зестра“ („Без зестра“) и „Буря“ от Александър Островски, „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан, „Вишнева градина“ и „Майка“ от Антон Чехов, „Венецианският търговец“ и „Хамлет“ от Уилям Шекспир, „Коварство и любов“ от Фридрих Шилер, „Когато гръм удари“ и „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов, и други.

Освен в театъра, Снежина има роли и в киното: „Дяволът в София“ (1921), „Безкръстни гробове“ (1931), „Грамада“ (1936). Почива на 6 декември 1944 г. Тя е съпруга на актьора Атанас Кирчев и майка на актрисата Олга Кирчева.

От 1989 година нейното име носи самодейният театър към читалище „Васил Левски“ в родния ѝ град Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина