Военнослужещ от Граф Игнатиево седна пиян зад волана, уволниха го

Автор: Соня Желязкова 10621
Военнослужещ от Граф Игнатиево седна пиян зад волана, уволниха го

Военнослужещ от Военно формирование 28000-Граф Игнатиево е бил засечен в грубо нарушаване на заповед на Министерството на отбраната и на Закона за движеше по пътищата. Н.М., който бил младши автомеханик в ремонтна работилница, е бил спипан да шофира автомобил след употреба на колосално количество алкохол.

На 22 май миналата година мъжът бил спрян от автопатрул към полицията в Стамболийски. Проверката станала 50 минути след полунощ в района на село Три водици. Последвала тест с дрегер, който отчел 2.50 промила алкохол. Била направена и химическа експертиза, с която е показала 2,3 промила алкохол в кръвната проба на военнослужещия. Мъжът бил отведен в районното и му бил съставен акт за управление в нетрезво състояние. АУАН-ът така и не бил обжалван от нарушителя.

По случая стартирала вътрешна проверка, в края на която М. е бил уволнен от длъжността си. Наказанието било наложено заради нарушаване на заповед, която забранява „управлението на моторни превозни средства от военнослужещи в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол или наркотични вещества“.  

Това обаче не се понравило на наказания и той решил да обжалва заповедта на командира на Военното формирование пред Административен съд-Пловдив.

В хода на делото уволненият механик признал, че във въпросната вечер бил употребил алкохол. Той обаче категорично отрекъл да е управлявал автомобил, но въпреки това се е намирал на шофьорското място. 

Като свидетел по делото бил привикан и другарят му по чашка – негов далечен братовчед. Той дал показания, че двамата пили бира в домашни условия, когато военният се обадил на жената си да дойде и да прибере колата. Те излезли отвън на пътя да я чакат и се качили в автомобила. Той бил с изключен двигател, а ключовете били в джоба му. По думите на братовчеда – той бил на шофьорското място, когато дошла патрулката. Пред магистратите свидетелства и жената на военния. Тя казала, че приятелят ѝ никога досега не е управлявал автомобил, дори на една бира. Потвърдила, че била извикана от М. да прибере колата.

Оказва се обаче, казаното от тях доста се различавало с показанията на служителите на МВР, извършили рутинната проверка на автомобила. По техни сведения колата била в движение, а управлението било установено от военния. Между него и пасажера имало чанта с бири.

След като разгледали фактите и обстоятелствата около делото, магистратите взели решение, че жалбата на Н.М. срещу уволнението му е неоснователна. Тяхната преценка издиктувала, че производството по дисциплинарно наказание е проведено правилно и законосъобразно.

Те заключили, че мъжът безспорно е нарушил Устава за войсковата служба на въоръжените сили на Република България за употреба на алкохол, а единственият изход от това бил именно уволнение. Затова и отхвърлят жалбата му срещу решението на командира и му отсъждат да заплати 100лв. разноски на Министерството на отбраната. Решението им подлежи на обжалване, но все още не е ясно дали военният ще предприеме тази стъпка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина