Върховният съд отмени прекратяването на мандата на вече бившия кмет на Калояново

Автор: Plovdiv Now 6498
Върховният съд отмени прекратяването на мандата на вече бившия кмет на Калояново

Върховният административен съд отмени предсрочното прекратяване на мандата на вече бившия кмет на община Калояново Георги Георгиев. Решението на ВАС е окончателно като преписката по отстраняването на Георгиев се връща отново на Общинската избирателна комисия, която прекрати предсрочно мандата на кмета на 27.05 2021 година. 

В срок от 14 дни Общинската избирателна комисия трябва да вземе ново решение за прекратяването на мандата на Георгиев, посочи БНР. 

Припомняме, че след указания на ЦИК в края на май ОИК- Калояново отстрани Георгиев, заради присъда за шофиране  в дрогирано състояние. Към тази дата, обаче, Георгиев обжалва пред съда отстраняването си. Според върховните магистрати никой друг  орган, в това число и административния, няма право да приеме за разглеждане спор, който вече се разглежда от съда. В настоящия случай ОИК не се е съобразила със съдебната вече жалба на Георгиев срещу отстраняването му. 

Решението на ВАС създава правен казус, защото Община Калояново вече има нов кмет -  Виктория Михайлова, избрана на предсрочни избори през септември. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина