Сметопочистващ камион за четвърт милион стои като паметник в стопанския двор на Калояново

Автор: Парашкева Иванова 16603
Сметопочистващ камион за четвърт милион стои като паметник в стопанския двор на Калояново

Този камион е паркиран в бившия стопански двор на село Калояново. Той е чисто нов и струва 240 000 лева. Платен е с парите на данъкоплатците. Той е предназначен да събира и извозва отпадъците на същите тези данъкоплатци, които живеят на територията на общината.  Вече трета година обаче машината не се движи, стои под открито небе и се амортизира. Вместо това частна фирма извършва въпросните услуги, а през последните три години данъкоплатците са платили още 900 000 лева.

Кой допуска подобно разхищение на средства?

На 30 март 2017 година Общинският съвет на Калояново на своя редовна сесия решава да бъдат закупени два сметосъбиращи автомобили /един нов и един втора употреба/ багер и самосвал на стойност 460 000 лева . Също така отпуска 6 800 лева, за да бъде направен морфологичен анализ на битовите отпадъци на територията на общината. Два месеца по-късно, на 25 май 2017 година отново на редовно заседание Общинският съвет взема решение общината да организира свое собствено сметосъбиране и транспортиране на битовите отпадъци.  Дава съгласие да се вземе заем за поемане на общински дълг  закупуване на  съдове за отпадъци и задължава кмета да представи предложение за поемане на дълг с конкретни параметри.

Три години по-късно Община Калояново няма собствено сметосъбиране.  Сметосъбирането се извършва от частна фирма. За сметка на това обаче общината разполага с чисто нов камион марка , който струва 250 000 лева, който обаче стои неизползваем в двора на бившия стопански двор.

Въпросът е ЗАЩО?

Ако проследим следващите решения на Общинския съвет по темата, става ясно, че от всички ангажименти , които са вменени на кмета Георги Георгиев , той е бил активен единствено при закупуването на новия камион за сметосъбиране.  На 7 декември общината сключва договор с фирма „Екосол”  за доставка на специализиран автомобил за сметосъбиране.  Тя печели обществената поръчка като изпълнява критериите заложени в техническото задание, което е изключително подробно.  Като например едно от задължителните изисквания е камионът да бъде с 8 – степенна скоростна кутия. Новата машина е доставена в срок, но тъй като няма нито общинска фирма, нито организирана процедура за общинско сметосъбиране, той е паркиран в двора на бившия стопански двор и вече трета година стои там като паметник, без да бъде използван.

Според юристи при поръчката на камиона, Георгиев е превишил правата си, тъй като  пряко се е договорил с фирмата за закупуване на камиона.  Местните хора обвиняват Георгиев в бездействие, тъй като няма закупени контейнери, няма създадено предприятие, няма назначени служители, които за извършват въпросната дейност.  За сметка на това обаче общината притежава скъпа техника, която не се използва.  Много въпросителни има около самата поръчка, тъй като заложените параметри са прекалено специфични и отговарят на конкретна марка камион.  Макар и неизползваем, разходите по него под формата на застраховки и смяна на консумативи продължават да се плащат, тъй като камионът е в гаранция.

По време на гласуване на решението  през 2017 година, общината разполага с повече от година да приключи процедурата, тъй като договорът на частната сметосъбиращата фирма приключва през февруари 2018 г. Времето е достатъчно да бъде обявена процедура и да бъде създадено общинско дружество. Такова обаче не е създадено, за сметка на това обаче е възложена нова обществена поръчка  за сметопочистване  и външна фирма чисти и извозва боклука на общината.

През август 2018 г. по сигнал на местни жители Икономическа проверка започва проверка по случая. По време на проверката е констатирана липса на няколко хиляди лева от касата на общината.  В последствие парите са възстановени от Георгиев. Това обаче не отменя нарушението.

На въпрос, изпратен от TrafficNews до прокуратурата, от там ни уведомиха, че в Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство за евентуални извършени престъпления - присвояване на парични средства от касата на община Калояново и сключване на неизгодна сделка. Делото е възложено за разследване на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив.

По досъдебното производство са извършени множество процесуално – следствени действия – разпити на свидетели, приобщаване на веществени доказателства – документи, иззети при претърсвания и изземвания в  община Калояново и др. В момента е назначена и се изготвя съдебно-счетоводна експертиза и след нейното депозиране по делото, същото предстои да бъде изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура в гр. София. 

Паралелно с това тече и проверка от Комисията за  противодействие на корупцията и отнемане н а незаконно придобитото имущество. Материалите в КПКОНПИ  са предадени след проверка на Комисията за борба с корупцията, парламентарна етика и конфликт на интереси с председател Борис Ячев от НФСБ. 

Неколкократните ни опити да осъществим контакт с кмета Георгиев се оказаха неуспешни, но при желание от негова страна  ще публикуваме коментара му по темата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина