Село край Калояново потъна в боклук! Местни: Не са изпразвали контейнерите от седмици

Автор: Деница Лещева 13482
Село край Калояново потъна в боклук! Местни: Не са изпразвали контейнерите от седмици

Преливащи контейнери и силна миризма - за това сигнализираха жители на пловдивското село Ръжево Конаре. Местните твърдят, че боклукът в селото не е извозван от 14 август.

„Някои от контейнерите не са изпразвани повече от месец! Цялото село тъне в боклук”, твърди местна жителка, която изпрати до редакцията ни и снимки. Според нея отговорна за ситуацията е сметоизвозващата фирма „КМД”, която обслужва населените места в община Калояново.

Наш репротер се свърза с отговорника на района Любомир Мутафчиев, който обясни, че по график боклукът трябва да бъде извозен утре. Той бе категоричен, че преливащите контейнери се дължат най-вече на факта, че местните не спазват наредбите и изхвърлят в тях всякакви други отпадъци, освен битови. Най-често през летния сезон в тях попадали растителни, а понякога – и строителни отпадъци. Изхвърлянето на такива в контейнерите обаче е забранено от местните наредби.

„Имаме четири вида боклук - битов, растителен, строителен и едрогабаритен. Тези, които не са битови, се третират по коренно различен начин. В община Калояново се събира всичко в кошовете за смет, т. нар. тип "бобър". Още щом се изчисти, контейнерът е пълен с треви. Няма място за битови отпадъци. Има наредба, която забранява това, но някой трябва да я прилага”, сподели Мутафчиев. Районният опредставител на КМД предостави и снимка, правена на метри от Община Калояново, на която се вижда, че контейнерът е пълен с треви.

Той допълни, че преди няколко дни шофьор от фирмата дори бил нападнат от жител на селото, след като направил забележка за изхвърлени растителни отпадъци.

„Беше обиждан и ударен. След това напусна. Това бе и другият проблем, но днес назначихме нов човек”, обясни още той. За случая бил уведомен кметът на селото.

Според Мутафчиев проблем със сметоизвозването има само през летния сезон. През останалото време от годината камионът товарил по 8 тона отпадъци. За последните три месеца обаче количеството им се увеличило двойно.

„После всичко се нормализира – след като хората си изхвърлят корените, торовете от прасета и овце и си довършат ремонтите”, заяви отговорникът на района. Той допълни, че в повечето от малките населени места контейнерите се изпразват едва два пъти в месеца. Там обаче те не биват задръстени с растителен отпадък, тъй като подобни проблеми са намерили решение.

„Днес показах на еколозите снимки от малкото село Катуница. Там трактор минава и събира растителните отпадъци, товари две-три ремаркета и ги извозва. В Калояново, освен битови отпадъци, съдовете са пълни със съдържанието на по 2-3 ремаркета. Това не е балон”, каза още Мутафчиев. Той заключи, че местната администрация трябва да създаде механизъм, по който да осигури прилагането на наредбите и да предотврати безразборното изхвърляне на отпадъци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина