Съдът отхвърли жалбата на Пламен Николов срещу избора за кмет на Калояново

Автор: Plovdiv Now 14516
Съдът отхвърли жалбата на Пламен Николов срещу избора за кмет на Калояново

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на Пламен Николов срещу решението на Общинска избирателна комисия  в Калояново, с което Виктория Михайлова е обявена за избрана за кмет на общината на балотажа на 10 октомври. Николов беше неин конкурент на втория тур на вота, но загуби.

В жалбата на Пламен Николов се твърдеше, че заради решението на ВАС от 17 ноември т. г., с което предсрочното прекратяване на правомощията на редовно избрания през 2019 г. кмет Георги Георгиев е отменено, въобще не е трябвало да се насрочват нови избори. Според Николов решението на ВАС правело Георги Георгиев действащ кмет към датата на балотажа и целият процес по насрочването на частичния избор за кмет на Калояново е опорочен до такава степен, че и решението на Общинската избиирателна комисия е нищожно. 

Съдебният състав обаче е на мнение, че самото решение на Общинската избирателна комисия не страда от пороци, които да го правят нищожно.  А и частичните избори в Калояново са насрочени с указ на президента, който е в сила. Така жалбата на Пламен Николов е отхвърлена с решение, което подлежи на обжалване пред ВАС.

Георги Георгиев беше освободен от поста си, след като беше осъден заради шофиране след употреба на дрога. Отмененото от ВАС решение на Общинската избирателна комисия за предсрочното прекратяване на мандата му се базира на факта, че е взето, докато по казуса е имало висящ съдебен спор. Жалбите обаче се спират изпълнението на дадено решение, освен ако няма изрично произнасяне за това, каквото в случая липсва. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина