Пловдивчани помогнаха на Дом за възрастни хора край Калояново СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 41960
Пловдивчани помогнаха на Дом за възрастни хора край Калояново СНИМКИ

Дейни пловдивчани успяха само за няколко дни да съберат 650 лева и да напълнят четири коли с дрехи, за да помогнат на пенсионери с деменция, настанени в дом край Пловдив. Te решили да направят нещо добро, а не само да говорят празни приказки. Избрали да помогнат на дома за възрастни хора с деменция "Козма и Дамян" в село Горна Махала. Създали фейсбук група и с помощта на близки и познати бързо събрали неща о първа необходимост, с които да улеснят живота на пенсионерите.

Ето и какво ни написа Яна, която е един от организаторите на кампанията:

„Както знаете, винаги към края на годината и в навечерието на Коледните празници, много хора, кой имащ повече, кой по-малко се оглежда встрани малко от малко и безкористно помага на другарче и на по-нуждаещите се.

Много фирми, неправителствени организации или просто хора с добри сърца, отварят своите сърца на тези светли празници и се опитват да озарят лицата на тези, които си нямат нищо или имат спешни нужди. Има много кампании за хора изпаднали в нужда, както и много инициативи като Идея в Действие и т.н. – всички каузи са страхотни и насочени към взаимно подпомагане и даряване на усмивки и надежда.

По празниците градът оживява. Много българи живеещи и работещи в други градове или в чужбина се завръщат към родните места. Така стана и при нас, група приятели седнали на следобедно кафе, напълно непринудено след разговор решихме да се самоорганизираме както всяка година и да направим добрина.

Проучихме къде би имало най-голяма нужда от нашата помощ и единодушно взехме решение да подпомогнем дома за възрастни хора с деменция "Козма и Дамян" в с. Горна Махала, община Калояново. Домът е на държавна издръжка с общо 60 настанени пациенти и 40 човека персонал на смени, като грижите, които персоналът полага са денонощни както бихте могли да се сетите гледката е сърцераздирателна. Персоналът е с дългогодишен опит. Г-жа Иванка Танева - социален работник и касиер в дома, с която държахме връзка се оказа, че работи там от 18 години. Социалните работници от дома, бяха адски щастливи, тъй като споменаха, че при тях доста рядко се случват подобни кампании. Персоналът обича това, което прави и се грижи по най-добрият възможен начин за болните и възрастните хора настанени в дома. Със сълзи на очи слушахме и чувахме как близки на настанените пациенти много рядко да не кажа, че и почти никога не посещават своите близки настанени там.

Затова и ние решихме да ги посетим, да ги разведрим и да им дадем нотка надежда и малко разнообразие. За нашата самоорганизация ни „костваше" само една Фейсбук група, по няколко часа на човек за събиране на средства, зимни дрехи и обувки, пазаруване и логистика. Много малко усилия, много желание и вътрешно удовлетворение.

Равносметката от нашата приятелска инициатива:

Събрахме 650 лв, които инвестирахме в дълготрайна храна и провизии, 4 коли пълни с чисти и топли зимни дрехи и обувки, и 1 пералня.

Персоналът на дома са адски мили и сърцати жени, бяха възхитени от жеста. Не само те, но и хората, които живеят в дома. С цената на малко усилия създадохме доста усмивки.

Та с тази добра вест и с вашата помощ се надяваме това да достигне до колкото се може повече читатели и до техните сърца и който с каквото може да помага! Хора сме и всеки, който има желание и съвест нека помогне дори и да не е на този дом, има много нуждаещи. И апелираме с призив не само по Коледа да се организират такива кампании понеже хората в нужда са наши баби и дядовци, нашите родители, нашите братя и сестри, нашите деца. Отворете сърцата си за едно по-добро утро, изпълнено с надежда и жажда за живот.

Ако някой има желание и възможността да помогне ето от какво се нуждаят от дома за възрастни хора „Козма и Дамян". В дома живеят 60 възрастни хора.

» има недостиг на дрехи и обувки (зимни, удобни, без значение какви)

» храна - почти от всякакъв тип, но определено плодове и консервирани неща » техника - пералня или миялна машина

Контакти: дом Козма и Дамян - с. Горна Махала - Иванка Танева (социален работник и касиер) - 0887 420 620

С изключителни благодарности на фирмата за дарението, както и на всички приятели, които организираха събитието и помогнаха: Иво, Десислава, Цветан, Яна, Зорница, Стефан, Николай, Меган, Кристиян, Веско, Атанас, Деница, Пламена и всички приятели и техните семейства.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина