Отстраненият кмет на Калояново: Искам да съхраня себе си и колегите си

Автор: Ива Модова 42902
Отстраненият кмет на Калояново: Искам да съхраня себе си и колегите си

От два дни екскметът на Калояново не е стъпвал в сградата на Общината. Така твърдят служители на кметството и в частност секретарката му. Репортер посети кметството на населеното място след сигнали, че Георги Георгиев все още ходи на работа.

С редакцията на TrafficNews  се свързаха жители на Община Калояново и разказаха, че все още Георги Георгиев „коли и беси” в кметството.

„На 30 април се проведе заседание на Общинския съвет. Трябваше да се реши кой да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността кмет. Предложени бяха двамата зам.-кметове, но нито един от тях не получи мнозинство гласове. Така все още нямаме кмет на Общината. Междувременно научихме, че Георгиев е издал заповед за отстраняването на един от зам.-кметовете и това е станало само преди ден”, разказа Красимир Димов.

Днес кметският кабинет бе празен. Според секретарката, Георги Георгиев не е ходил в Общината от два дни. Преди това обаче, е посещавал сградата на Общината, но не в качеството си на кмет.

Думите й бяха преповторени и от зам.-кмета на Калояново – Веселин Бонов. Наш репортер бе насочен именно към него от страна на секретарката на кабинета на кмета.

„Георги Георгиев не е идвал от два дни в общината. Преди това беше тук, но за кратко, като през това време не е вършил нищо в качеството си на кмет. Не е подписвал документации, всички са пред мен”, заяви Бонов. Той потвърди, че действително Георгиев е изготвил заповед за отстраняването на другия зам.-кмет - Пламен Николов.

„Заповедта не е връчена и реално Николов не е отстранен. Все още той е зам.-кмет.  Общината в момента няма зам.-кмет.Доколкото разбрах, от Областна управа ще ни върнат за ново гласуване кой да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността кмет. Все още не ни е върнато решението и всъщност очакваме действията на областния управител. Ако това се случи на следващата сесия на общински съвет ще се гласува отново, кой да е временно изпълняващ градоначалник”, допълни Бонов.

Интересен бе фактът, че именно към него наш репортер бе препратен, въпреки, че Пламен Николов също е бил на работа. В последствие медията ни се свърза и с него, като Николов заяви, че никой не го е уведомявал за идването на екип на TrafficNews.

Междувременно Георги Георгиев бе изключително активен в социалните мрежи, като през личния си профил коментира случващото се в общината.

Той определи атаките срещу него като целенасочени и тенденциозни.

„Кой каза, че съм на работа и кой каза, че не трябва да съм? Проверка на какво трябва да се направи – дали ходя на работа ли? Няма влязло в сила решение нито на ОИК, нито на Административен съд”, твърди във Фейсбук Георги Георгиев.  

В момента Георги Георгиев жали решението на ОИК – Калояново за премахването му от длъжност. На 27 април с решение на Общинската избирателна комисия единодушно гласува за принудителното отстраняване от длъжност на Георгиев. Молбата е била депозирана ден след решението на ОИК.

Наш репортер се свърза с Георгиев, за да коментира случващото се в Община Калояново.

ОИК е написал, че решението не подлежи на обжалване. Няма обаче записано в закона, че индивидуален административен акт не може да бъде обжалван. В момента не съм на работа. От 27 април не подписвам документи и не се разпореждам в качеството си на кмет, поради тези неразбории в закона. Искам да съхраня себе си и колегите си”, заяви Георгиев. Той потвърди, че е издал заповед за отстраняването на зам.-кмета Пламен Николов, ден преди събранието на ОИК.

„ Решението ми бе чисто управленско”, лаконичен бе Георгиев. Той коментира и решението на Общинската избирателна комисия за отстраняването му.

„Решението е незаконосъобразно. Знам, че има указания от ЦИК, която също нарушава АПК и Конституцията. 8 месеца аз съм на работа и какво наложи тези действия? По този начин се подвежда председателят на Общинския съвет. Не е изчакан 14-дневният срок за влизане в сила на административното решение, предвид това че аз обжалвам. Още няма решение на Административен съд. Междувременно има още едно дело във ВАС със същия казус. От тук следва, че решението на ОИК е незаконно, тъй като има висящо дело в по-висша инстанция – Върховен административен съд, свързано със същия въпрос. Точно затова аз обжалвам решението на ОИК”, допълни Георги Георгиев. Той е категоричен, че до произнасяне на Административен съд няма да изпълнява функциите си на кмет.

До края на следващата седмица Административен съд ще се произнесе дали жалбата на Георгиев ще бъде уважена.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина