Откриха данни за лекарска грешка при смъртта на Елисавета от Житница

Автор: Plovdiv Now 22097
Откриха данни за лекарска грешка при смъртта на Елисавета от Житница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" откри данни за лекарска грешка в смъртта на 27-годишната Елисавета Станева от пловдивското село Житница, която почина на 14 май в УМБАЛ "Свети Георги", и санкционира дежурната в отделението с 300 лв. Районният съд в Пловдив обаче отмени наказателното постановление, защото първо прокуратурата трябва да се произнесе дали в случая не е извършено престъпление.

Елисавета постъпва в най-голямата пловдивска болница на 9 май т. г. с температура, болки в корема и главата след неколкократни повръщания в последните дни. Поставена й е диагноза "Грип с други прояви, неидентифициран вирус" и е настанена в Инфекциозната клиника. Започва лечение и състоянието й се подобрява, но на 14 май тя пада в стаята си и в 18,25 часа умира. Във фаталния ден близките й отишли да й занесат различни неща и ги дали на санитарката, защото влизането в клиниката е забранено. "В момента, в който се затвори вратата, чухме страшен шум, като от падане. Попитах я: "Падна ли, какво направи?", отговор нямаше. Тогава дойде санитарката, започна да я вика по име, но Ели не отговаряше. После започна да звъни и чувахме как казва: "Този не мога да го намеря!" След това затвориха и прозореца и разбрахме, че се случва нещо лошо. Никой не ни даваше информация. Отидохме до вратата, която като никога беше отворена, и влязохме. Ели лежеше на пода в безпомощно състояние, беше си ударила главата лошо, имаше много кръв около нея. Санитарката ѝ правеше сърдечен масаж. В този момент влезе друга жена и ни изгони", разказва след трагедията пред "24 часа" майката на момичето Цеца Станева.

Тогава от болницата отрекоха лекарска грешка и посочиха като причина за смъртта сърдечен проблем, който не е бил известен до момента. Майката обаче твърдеше, че Елисавета не е страдала от кардиологично заболяване. 

Медицинският надзор намира нарушение в поведението на дежурната лекарка с инициали И. К., защото не е направила на пациентката кардиопулмонална реанимация, с което е нарушила стандартите за спешна медицина. Затова и я глобява с 300 лв. "Фактите - така, както са приети за установени в наказателното постановление, съдържат твърдения за настъпила смърт на пациент в резултат от лекарска грешка, което сочи на евентуално извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс -  причиняване на смърт поради професионална непредпазливост", е записано в съдебното решение по постъпилата жалба. Съдът допълва, че преди да се налага глоба глоба за нарушение, трябва да се изчаката становището на прокуратурата. Държавното обвинение се самосезира след смъртта на Елисавета, но досъдебното производство не е приключило.

"Разследването тече много бавно, но продължава. Чакаме да ни извикат, когато приключи. За тази глоба научавам от вас", заяви майката Цеца Станева. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина