Община Калояново ще кръсти служебно детето, което 3 години живее без ЕГН

Автор: Plovdiv Now 10469
Община Калояново ще кръсти служебно детето, което 3 години живее без ЕГН

Автор: Соня Желязкова

Община Калояново ще бъде „кръстникът“ на малкия Буда от Иван Вазово.  Детето, родено в домашни условия от неговата майка, няма акт за раждане и не притежава единен граждански номер. Вече на 3 години, момченцето не фигурира никъде в държавната документация, а нарицателното Буда му е дала майка му.

Социалните в Хисаря работят по случая на малкия Буда още от самото му раждане, т.е. от 2019 година насам. Правени са многократни проверки, за които са били уведомени местната власт, съда и прокуратурата.  

По информация на медията ни Районен съд – Пловдив вече е издал решение за съставяне на акт за раждане на 3-годишното дете. То обаче не е влязло в сила, тъй като подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

„Ако майката на детето не обжалва решението, от Община Калояново ще пристъпим към служебно издаване на акт за раждане. Името му ще трябва да бъде избрано от нас“, заяви за TrafficNews кметът на общината Виктория Михайлова. На въпрос какво би било името на момченцето, кметът допълни: „Не сме мислили как да кръстим детето. Ще се съобразим с желанието на майката, ако то бъде допустимо“.

Припомняме, че причината Галя Танева да не регистрира отрочето си е нейното твърдо убеждение, че „съществуването на хартия“ би го направило завинаги "роб на дяволска система".

TrafficNews обаче разбра, че самата тя има адресна регистрация в кв. „Каменица“ в Пловдив. Освен това назоваващата се Христос е имала и временна регистрация в столичния квартал „Студентски град“, необходим при настаняване в общежития. Предполага се, че преди да започне крайно религиозния си начин на живот, Галя е посещавала университет в София. Към момента тя живее в къща в Иван Вазово, където сама отглежда 3-годишното си детенце. Имотът е бил на родителите ѝ, научи още медията.

Кадри: Нова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина