НАП глоби спортен комплекс край Пловдив заради 36 лв. несъответствие в касата

Автор: Plovdiv Now 4461
НАП глоби спортен комплекс край Пловдив заради 36 лв. несъответствие в касата

Спортен комплекс „Тракиец” в Житница се сдоби с акт от 500 лева, след констатирани нарушения от страна на данъчните от Пловдив. Служители на приходната агенция са влезли в заведението до плувният басейн. Направена е покупка, а след това е започнала и проверка. Извършена е „стоп каса”, от която става ясно, че има разминаване между отчетената сума по касов апарат и наличност в касата. Несъответствието е било от 36 лева. Фактическата наличност била 123.74 лева, а според фискала наличните средства били в размер на 87.70 лева.

Данъчните съставили акт на фирмата, а след месец на управата било връчено наказателното постановление. В него бил описан и размерът на санкцията – 600 лева.

Фирмата подала жалба за отмяна на постановлението в съда. Като мотиви са описани, че глобата е незаконосъобразна и неправомерна. Управата разказала, че отговорността за допуснатото нарушение не била на дружеството, а на длъжностно лице отговарящо за цялата документация по касовите апарати.

В заседание в Районен съд магистратите не се съгласили с твърдяното от жалбоподателя. По думите на съдиите, действията на проверяващите са били правомерни, а фактите и обстоятелствата в наказателното постановление безспорно доказани и правомерни.

Що се касае до отговорността, според съда няма значение кое точно длъжностно лице не е регистрирало чрез операция „служебно въведени” конкретната промяна в касовата наличност. За това бездействие носи отговорност дружеството, в случая СК „Тракиец”.

Заради тези грешки  се налага глоба - за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лева, или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лева.

Тъй като обаче това е първо провинение на фирмата по тази разпоредба на закона, съдът намалил наложената в началото глоба от 600 лева на 500 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина