Министърът: Само 10 земеделци са поискали помощ заради градушката засега

Автор: Plovdiv Now 16929
Министърът: Само 10 земеделци са поискали помощ заради градушката засега

Вчера се срещнах със земеделските производители, огледах терена, щетите от градушката са големи. Ще предприемем всички възможни мерки, за да бъдат компенсирани земеделските производители. Това каза по БНТ служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков по повод унищожената продукция от природната стихия в Пловдивско.

Той е разпоредил да бъдат сформирани екипи, които да обследват и да регистрират пострадалите площи. Размерът на компенсацията е до 80% от извършените разходи. Земеделските производители трябва да представят документи за форсмажорни обстоятелства. Той апелира производителите да се обърнат бързо към общинските земеделски служби и да поискат проверка на площите. До вчера само 10 земеделски производители са подали такива молби.

Според министъра земеделците имат опит със застрахователните агенции и не застраховат продукцията си, което затруднява изплащането на щетите. Има фонд от 5 млн. лв. за съфинансиране. Земеделските производители могат да се застраховат, като част от застраховката се поема от държавата. До момента са изплатени около 2 млн. лв. от този фонд на 510 земеделски производители.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина