Кметът на Калояново остава на поста си въпреки условната присъда

Автор: Деница Лещева 8271
Кметът на Калояново остава на поста си въпреки условната присъда

Кметът на Калояново Георги Георгиев остава на поста си. Това реши ОИК на вчерашното си заседание. Комисията бе свикана, след като Георгиев беше хванат да шофира под въздействието на кокаин, за което получи условна присъда. 

Районен съд - Пловдив осъди Георгиев на 8 месеца "лишаване от свобода" и 400 лв. глоба. Наказанието бе отложено с тригодишен изпитателен срок. Това означава, че, в случай че градоначалникът извърши друго престъпление през следващите три години, той ще трябва да изтърпи и отложената присъда, пише trafficnews.bg

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, "пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно, когато след избирането кметът е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност". Друга разпоредба на нормативния акт гласи, че "в тридневен срок след получаване на справките и документите, удостоверяващи гореизброените обстоятелства, общинската избирателна комисия обявява прекратяване на пълномощията на кмета".

Членовете на ОИК счели, че трябва да проведат поименно гласуване. Така четирима от присъстващите се обявили против, а 7 души - за. Не достигнал един глас, за да бъде налице квалифицирано мнозинство. Поради тази причина Георгиев не е отстранен. 

Гласувалите против неговото освобождаване са Ангелинка Якова, Маргарита Шахънска, Петя Кантарска и Пламен Нанов.

Решението на ОИК-Калояново подлежи на обжалване в седемдневен срок. Ако това се случи, магистратите от Административен съд ще трябва да се произнесат по въпроса дали то е в противоречие с нормативната уредба. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина