Кметът на Калояново обжалва решението за премахването му от поста

Автор: Plovdiv Now 13224
Кметът на Калояново обжалва решението за премахването му от поста

Отстраненият кмет на Калояново - Георги Георгиев, жали решението на ОИК – Калояново за премахването му от длъжност, научи TrafficNews. На 27 април с решение на Общинската избирателна комисия единодушно гласува за принудителното отстраняване от длъжност на Георгиев.

„ЗА“ обявяване предсрочно прекратяване на пълномощията на обявения за избран за кмет на община Калояново Георги Любенов Георгиев, гласуваха общо 10 /десет/ члена на ОИК Калояново. 

В официалното съобщение на ОИК обаче се казва, че решението не подлежи на оспорване пред Административен съд Пловдив, съобразно правилата и сроковете на Изборния кодекс.

Въпреки това обаче Георгиев е подал жалба до Административен съд. Молбата е била депозирана ден след решението на ОИК.

Медията ни научи още, че днес в 10:00 часа е било заседанието пред съда.  

Припомняме, че на 12 ноември миналата година Районният съд в Пловдив осъди градоначалника на 8 месеца "лишаване от свобода" и 400 лв. глоба. Наказанието бе отложено с тригодишен изпитателен срок. Съгласно закона, "пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно, когато след избирането кметът е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер". Две седмици по-късно комисията свика заседание и гласува дали да отстрани кмета. В крайна сметка, решение за прекратяването на неговите правомощия не бе взето. 

Казусът "Георгиев" ангажира три съдилища, няколко състава порязаха исканията на кмета

Осъдителната присъда, произнесена от Районен съд - Пловдив, не подлежи на обжалване, тъй като Георгиев бе сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен. В тези случаи законът не позволява наказанието на бъде обжалвано. Кметът обаче заведе искане до Апелативен съд за възобновяване на делото. Пред журналисти той заяви, че е станал жертва на манипулация и е бил заблуден от адвоката си. И бе категоричен, че не употребява наркотици. Съдебният състав обаче потвърди наказанието, с което присъдата му влезе в сила. 

Междувременно от ПП "Воля" обжалваха решението на ОИК против отстраняването му. С това казусът бе отнесен и до Пловдивския административен съд, който отмени решението на комисията. В началото на месец декември преписката бе върната на ОИК за ново произнасяне. Членовете на комисията трябваше да проведат ново заседание и да излязат с "решение, съобразено с нормативната уредба", в 14-дневен срок от влизане в сила на решението на съда.

Георгиев обаче се възползва от правото си да обжалва съдебния акт във Върховния административен съд. ВАС обаче потвърди решението на Административен съд и даде разпореждане на ОИК да проведе заседание на което да се прекратят правомощията на Георгиев.

С медията ни се свързаха жители на селата в Община Калояново, които заявиха, че все още Георги Георгиев „коли и беси” в кметството.

„На 31-ви април се проведе заседание на Общинския съвет. Трябваше да се реши кой да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността кмет. Предложени бяха двамата зам.-кметове, но нито един от тях не получи мнозинство гласове. Така все още нямаме кмет на Общината. Междувременно научихме, че Георгиев е издал заповед за отстраняването на един от зам.кметовете и това е станало само преди ден”, разказа Красимир Димов.

Очакваме решението на Административен съд, с което ще стане ясно дали е уважена жалбата на Георгиев или делото ще бъде прекратено.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина