До десет дни земеделските производители могат да подадат заявления за компенсации

Автор: Plovdiv Now 7486
До десет дни земеделските производители могат да подадат заявления за компенсации

Държавата има механизми за компенсиране на засегнатите от наводненията в карловско площи. Това каза пред БНР служебният министър на земеделието Явор Гечев:

"Земеделските служби работят и събота, и неделя. До десет дни имат право земеделските производители да подадат заявление за пропаднали площи. В понеделник ние ще пуснем към областния управител предложение за обявяване на частично бедствено положение по отношение на самите площи, за да им се изплатят и помощите, които са свързани с обвързаната подкрепа. До седмица някъде максимум ще извършим проверките. Максимално бързо трябва да осигурим парите".

Министър Гечев обяви, че ще последват спешни ремонти на дигите заради наближаващата зима:

"Много бързи и спешни ремонти, включително днес сме на стенбай, когато се отдръпне водата. То, при бързото изсъхване на практика на дигите на напоителните съоръжения или на дигите на реките, тогава се получават свличания, а идеята е да запазим всичко това".

"Няма регистрирани сериозни сечи над землището на село Богдан, каза още служебният министър на земеделието Явор Гечев.Бедствието нямаше да може да бъде преустановено, дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат", заяви още служебният министър след огромните наводнения в Карловско.

"Истината е, че има скъсани диги на няколко места, на повече от едно. Има различни причини. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа", добави той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина