Детето без ЕГН в Иван Вазово е живяло в рискова среда

Автор: Plovdiv Now 9690
Детето без ЕГН в Иван Вазово е живяло в рискова среда

Преди дни социалната служба в Хисаря отне момченцето отглеждано три години без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майка му да го регистрира. В момента 43-годишната Галя Танева е настанена в психиатрия.

Жената привлече вниманието, след като три години отказва да регистрира своето дете. Така то няма ЕГН и не може да се възползва от каквито и да е социални придобивки. Детето, кръстено Буда, е родено от нея у дома, без лекарска помощ. Оказа се, че това не е първото раждане в домашни условия на майката.

С решение на Районния съд в Пловдив от преди три дни на 43-годишната Галя Танева е настанена принудително в психиатрията в града, предаде NOVA. На жената трябва да бъде изготвена съдебно-психиатрична експертиза, която трябва да установи дали тя страда от психично заболяване, което не ѝ позволява да се грижи за детето си или да бъде освободена. Документът трябва да е готов до две седмици.

С решение на съда община Калояново издаде служебно акт за раждане на момченцето, наричано от майка си Буда. Така детето вече има име – Атанас. Издадено му е и ЕГН.  

„Детето не е отнето от майката. След извеждането от полицията на майката е установено, че детето е без родителски надзор и без заявено желание за неговото отглеждане и при това положение се наложи мярка за закрила на детето, което е настанено в приемно семейство. Детето е в добро състояние, прегледано е, комуникативен е и се чувства добре”, коментира Петър Антонов директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” град Пловдив.

Той добави, че детето успява да изговаря по няколко думички и се надява да бъде интегрирано в обществото. Сезирани са и здравните власти, след техните указания и извършването на прегледи, малкия Атанас ще посещава и детска градина и ще използва гражданските си права.

Следващите действия на съда и заключението по експертизата ще покажат колко време ще остане детето в приемно семейство, коментира Антонов.

Според докладите детето е било отглеждано в рискова среда. Не са имали достъп до къщата социалните работници, а и множеството кучета са били опасни за тях.

„След проверката установихме, че е живяло в добри условия, има наличен и ток и вода”, разказа още той.

Галя е обект на наблюдение и проверки е от месец ноември 2019 година. През последната година обаче се стигна до действия, които разрешиха на община Калояново да превърнат детето в законна част от българското общество.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина