Боят между съседи в Калояново е резултат от дългогодишно неразбирателство

Автор: Plovdiv Now 7486
Боят между съседи в Калояново е резултат от дългогодишно неразбирателство

Автор: Георги Тошев

Съседският скандал в Калояново, който се разигра преди два дни и завърши с арести и изпочупени прозорци, съвсем не е първият, който преминава границата на допустимото между участниците.

Проблемът с една определена ромска фамилия е вече от години и колкото и сигнали да сме подавали до всички възможни институции, никой не взима отношение и до сега не ни обръщаха внимание”. Това разказа пред TrafficNews Румен Иванов, чийто баща е един от арестуваните след ескалацията на напрежението на 12 февруари.

Бях нападнат от трима-четирима братя с дървени колове, докато се връщах от нивите ми. Започнаха да удрят по колата и ми счупиха предното стъкло и страничното огледало. Тъй като живеем на сравнително близо, баща ми и братовчед ми излязоха да видят какво става. Групата роми започнаха да хвърлят предмети по нас и уцелиха братовчед ми с тухла по главата”, разказа Иванов.

В последствие баща му, който страда от психично заболяване и е с телково решение е тръгнал към групата роми и е потрошил къщата им.

Той е психически не добре и като видя братовчед ми „му падна пердето”. Явно тогава им е счупил стъклата на къщата, но действието се разви буквално за секунди. И той не знае как точно е станало”, допълни Румен Иванов.

В последствие на място са пристигнали полиция и Спешна помощ. Бащата на Румен и един от нападателите от другата фамилия за били задържани в полицията за 24 часа. Братовчедът на Иванов е бил откаран в болница, където е получил няколко шева на главата.

По данни на полицията сигналът за сбиването е подаден около 18:00 ч. на 12 февруари. Полицейски екипи били насочени към сигнал за свада, възникнала между две местни фамилии в селото. Служителите на реда прекратили саморазправата без да има сериозно пострадали.

По време на боя враждуващите групи взаимно си нанесли щети по имуществата. Установено е, че един от задържаните – 52-годишен мъж, е изпотрошил две врати и три прозореца на къща на съседа си. 19-годишен от съседната фамилия пък не му останал длъжен и увредил лекия автомобил на негов роднина, се казва още в полицейската сводка. Срещу двамата са образувани досъдебни производства.

През лятото на 2022 г. напрежението между фамилиите отново ескалира и се стигна до изпочупени прозорци и разбита покъщнина. Тогава се стигна до момент, при който представи на полицията дежуряха пред къщата на Румен Павлов, за да не се стига до повече инциденти.

Полицаите обаче не могат да ни охраняват всеки ден, какво ще стане тази нощ не можем да знаем. Не е изключено отново да ни нападнат. Много пъти съм получавал заплахи от тези хора. Казват, че ще ме запалят, ще ме убият и какво ли още не”, разказа тогава Павлов.

По думите му, другата фамилия е построила незаконни къщи, като „именията” им постоянно се разрастват. Дори са се настанили в част от имота му, като са разкъсали оградата и ограничават достъпа до нивите му, което води и до чести сблъсъци помежду им.

Румен Павлов сподели още, че многократно е сигнализирал Община Калояново и е подал множество жалби в полицията, но никой не взима отношение. „Сега разправията стига до съда и ще има дело”, допълни той. Мъжът апелира да се вземат спешни мерки срещу тези хора, преди да е станал някой по-сериозен инцидент.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина