Съдът отхвърли жалбата на Георгиев - отстранения кмет на Калояново

Автор: Plovdiv Now 10868
Съдът отхвърли жалбата на Георгиев - отстранения кмет на Калояново

Административният съд отхвърли жалбата на екскмета на Калояново - Георги Георгиев, който обжалваше решението на ОИК за премахването му от длъжност. Обжалваното решение на Общинска избирателна комисия Калояново е издадено от компетентен орган при наличието на изискуемите от закона мнозинство и кворум, в предвидената от закона форма, поради което същото се явява законосъобразно.

"В мотивите си съдебният състав сочи, че не е налице  противоречие с разпоредбата, тъй като предметът на висящото съдебно производство пред Върховен административен съд,  не е идентичен с настоящия. С Решение № 143-МИ/25.11.2020г., ОИК е постановила отказ за предсрочно прекратяване на правомощията, докато с Решение  № 144-МИ/ 27.05.2021 г. се обявява предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета. Следователно наличието на издаден индивидуален административен акт и висящо административно производство с различен предмет не е пречка за валидно упражняване на правомощието на органа да издаде нов акт", се казва в решението на Административен съд..

Преди два дни, когато екскметът на Община Калояново трябваше да застане пред ВАС, той е получил криза и е припаднал. Делото във Върховния административен съд е образувано след обжалване решението на Административен съд, свързано с отстраняването на Георгиев от длъжност, предава trafficnews.bg.

Репортер отново се свърза с Георгиев, който заяви, че е в дома си, където се лекува.

„Не успях да се явя на заседанието, тъй като бях откаран с линейка в болница. Припаднах, ударих се в масата и бях хоспитализиран. Оказа се, че съм получил нервен срив. Сега съм добре, изписаха ме, но уви не успях да отида в София. Доколкото разбрах, делото ще бъде прекратено”, заяви Георги Георгиев. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина