24-годишният Сашо ослепил бившия следовател в Песнопой заради “мръсен циганин“

Автор: Plovdiv Now 51473
24-годишният Сашо ослепил бившия следовател в Песнопой заради “мръсен циганин“

Заради обида на етническа основа 24-годишният Сашо Илиев е ослепил бившия следовател от Песнопой.  Това стана ясно в Окръжен съд, където днес се гледаше заседание за определяне на мярка за неотклонение спрямо Сашо Илиев.

„Тук цигани не искаме, махайте се от тук, мръсни цигани”, тази реплика е била провокирала младият мъж да нанесе един удар в лицето на бившия следовател.

Припомняме, че побоят стана в банята на село Песнопой в средата на юни. 52-годишен мъж и негов приятел били на процедури, когато трима мъже влезли в банята. Младежите, сред които и Сашо Илиев пушели, като това подразнило бившия следовател. Той направил забележка на момчетата и последвал удар. Той бил толкова силен, че пострадалият е ослепен.

Заседанието в Окръжен съд се проведе без присъствието на Илиев. Чрез конферентна връзка, той застана пред магистратите, искайки да се прибере вкъщи. 

„Съжалявам. От все сърце се моля да ме освободите. Трябва да изляза от ареста, за да се грижа за нашите, баща ми е болен и не може да работи”, това заяви Илиев. Той бе представляван от адвокат Йордан Давчев. Според защитата 24-годишният мъж не е действал с умисъл да ослепи по-възрастния.  И Сашо и Давчев не оспорват вината, но адвокатът предяви претенция относно казаното от прокуратурата, че клиентът му е действал с изключителна ярост и злоба. Освен това в съдебна зала, Давчев заяви, че Илиев е бил провокиран с грозни етнически обиди.

„Вместо да бъде за пример, пострадалият и приятелят му също са пушели. Компанията от младежите са запалили цигара в съблекалните. Направена им е била забележка, но и ексследователят е провокирал Сашо, като му е казал да се маха и че не иска „мръсни цигани” в банята. Забележете и свидетелските показания. Братовчедите на Илиев твърдят, че той е виновен, но не само той има вина за случилото се”, заяви адвокат Давчев. Той посочи още, че Илиев е с чисто съдебно минало, млад и трудово зает. Освен това той се грижи и за седемте си братя и сестри, майка си и болния си баща.

„Той е неграмотен, но се труди. Всеки ден полага грижи за роднините си. Помня думите на главния прокурор, когато стъпи в длъжност – равенство пред закона. Тук обаче се прилага двоен стандарт. Твърди се за свръх агресия, която не е доказана с факто. Той е ударим един път пострадалия, а след като е видял последствията е съдействал”, допълни адвокат Йордан Давчев. Той поиска парична гаранция спрямо клиента си, в минимален размер.

За потвърждаване на най-тежката мярка – „задържане под стража” пък настоя прокуратурата, в лицето на Галин Гавраилов. По думите му действително няма спор за авторството на деянието, имайки предвид самопризнанията на Сашо, но има спор около фактите дали е действал с изключителна агресия.

„Касае се за една безпричинна агресия, заради една забележка. Разраснал се е скандал, приключил с тежка телесна повреда. Пострадалият ще бъде до живот ослепен с едното око. Деянието е с изключително висока степен на обществена опасност. Ако Илиев е с по-лека мярка, то няма да се изпълнят целите на наказанието”, заяви прокурор Гавраилов.

В крайна сметка последна дума има съдебния състав. Магистратите определиха постоянна мярка „задържане под стража” спрямо Сашо Илиев. Решението не подлежи на обжалване и протест.  

Подобни новини

Кинетик

Гнусните цигани, тези тумори!!! Трябва да бъдат избити до крак!!!!

01:30, 23.07.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина