Звуци от арфа и интересни изложби в музейната нощ в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 6821
Звуци от арфа и интересни изложби в музейната нощ в Хисаря

Археологическият музей в Хисаря се включва в Европейска нощ на музеите. Тази година тя ще се проведе на 13 май 2023 г. от 18:00 до 22:00 часа. Входът ще бъде свободен. 

От 19:30ч специален гост ще бъде Светла Илиева SvetlaHarp, която със своите изпълнения на арфа ще ни пренесе в един красив магичен свят. Вълшебството на този инструмент с хилядолетна история ще бъде в хармонично съчетание с древната култура и изкуство, които очакват посетителите в музея.

Освен на едно по-различно музикално преживяване, в Нощта на музеите можете да се насладите на постоянната археологическа експозиция в обновените зали "Диоклециан" и "Константин Велики", както и двата лапидариума - Дионис и Диоклецианополис;  постоянна етнографска музейна експозиция; гостуващи изложби на частен музей "Арете": "Тракийски съкровища от България" с изящни експонати от съкровищата от Панагюрище, Луковит и Кралево, златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт III от казанлъшко, сребърните ритони от Борово, "Земя на труд и любов" - колекция графика и малка пластика на забележителни български художници, карикатуристи и скулптори.

През изминалите години инициативата "Европейска нощ на музеите" се наложи като най-значимата общоевропейска музейна изява. В нея се включват над 3000 музеи и галерии от над 30 европейски държави. България е сред страните, които първи и най-активно откликват на инициативата, предлагайки на всеки безплатно да разгледа постоянните и временните изложби и да се наслади на различни музикални и сценични изпълнения в Нощта на музеите. Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM). 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина