Виновник за смъртта на прегазен инвалид край Хисаря: Искам прошка, ще изплатя греха си!

Автор: Ива Модова 14087
Виновник за смъртта на прегазен инвалид край Хисаря: Искам прошка, ще изплатя греха си!

"Виновен съм! Съжалявам много, това бе най-лошият ден в живота ми. Страшно беше, просто се случи. Пенсионер съм, но ще започна пак работа, за да изплатя греха си. Искам прошка и съм готов да понеса всяко наказание”. Това заяви почти разплакан  67-годишният Димитър Василев пред пловдивския Окръжен съд днес. Пенсионерът от пловдивското село Сухозем премаза през юни миналата година в Старосел мъж в инвалидна количка, който издъхна. 

Василев е родом от село Отец Паисиево, но живее в Сухозем. До скоро е работел, а от миналата година е пенсионер. Женен с деца и внуци. Във фаталния ден той карал лека кола "Фолксваген Голф" в курортното село. На едно от кръстовищата, близо до старческия дом, мъжът настъпил газта, но пред него изскочил възрастния мъж в инвалидна количка. Последвал сблъсък, който завършил фатално. Пострадалият заедно с друг мъж на инвалидна количка се придвижвали към Денонощния център за стари хора в селото, където трябвало да се проведе тържество с програма от деца по повод 1 юни. 

Пред съда Димитър Василев призна вината си и поиска веднага да получи присъда.

В залата беше цялото семейство на възрастния мъж. Той бе видимо притеснен, треперещ и пребледнял. В същото време синовете на починалия инвалид – Генчо Мутафчийски също присъстваха на заседанието. Те бяха конституирани като частни обвинители.

След като Димитър призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, бе пристъпено към пледоарии. Думата бе дадена първо на държавното обвинение, в лицето на прокурор Лазарова.

Тя поиска присъда в границата на минималния предвиден в НК, както и отнемане на свидетелството за управление на МПС в максимален срок.

„Подсъдимият е нарушил два закона от ЗДВП, като по този начин е причинил смъртта на човек в неравностойно положение. По време на инцидента Василев е карал превишена скорост – 95,17 км/ч. Той е бил длъжен освен да спазва ограничението, предвидено за населени места, а и да бъде предпазлив към пешеходци и инвалиди. Трябва обаче да се подчертае, че Василев е съдействал на разследването и е признал вина. Веднага след удара е опитал да помогне на пострадалия”, заяви прокурор Лазарова.

За максимална присъда пък настояха представителите на частните обвинители. Адвокат Гънчев почерта един от фактите описани в техническата експертиза, а именно, че автомобилът бил с неизправни спирачки. За проблема е било констатирано по време на годишния технически преглед, но Василев не взел мерки.

„Признаваме, че скоростта е била превишена, но трябва да се вземе под внимание фактът, че има съпричиняване. Инвалидът е бил на платното с електрическата си количка. Той е правил маневра налява на кръстовището и не е пропуснал направо движещия се – моя клиент. Налице е превес на смекчаващите вината обстоятелства, а именно – чисто съдебно минало, признаване на вина, съдействие, разкаяние, възраст и семейно положение. Ще моля за минимално наказание, което да бъде фиктивно, с минимален изпитателен срок”, каза в залата защитникът на пенсионера адвокат Георги Спасов.

Последната дума обаче имаше съдът. Председателят на състава постанови за виновен Димитър Василев. 67-годишният мъж получи 2 години условна присъда с 5 години изпитателен срок. Книжката на Василев ще бъде отнета за 5 години, макар съдия Шейтанова да посъветва обвиняемият никога да не сяда зад волана.

Димитър ще трябва да поеме всички разноски по делото в размер на близо 4380 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина