Тухла на 1800 години със стъпки от рис - една от уникалните атракции в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 17359
Тухла на 1800 години със стъпки от рис - една от уникалните атракции в Хисаря
Тухла е на 1800 години е една от уникалните атракции в Хисаря. За нея разказаха от Туристическия информационен център в града.
 
Открита е по време на археологически разкопки в Римските терми в Хисаря и се съхранява във фонда на Археологическия музей. Изработена е в една от работилниците, изградени около новостроящата се крепост на императорското владение Аугусте. Вероятно е оставена в калъп през нощта, преди на следващия ден да влезе в пещта. Любопитен рис се е разходил из работилницата и така е оставил своите следи в историята.
 
Дивият горски живот винаги е бил част от Хисаря. След хилядолетие, на мястото на тухларската работилница, сред прохладната зеленина на Славеев дол, е обособен приятен зоокът, който повечето хисарчани още си спомнят. Това беше любимото място за разходки на децата от 60-те и 70-те години, които се радваха на пъргавите сърнички, гордите елени и великолепните пауни, даже и на муфлон.
 
За този кът известно време напомняха бронзовите им копия из парковете. Сега остана само една... Но дивите животни са свикнали с парковете на Хисаря и често се срещат лисица, заек, катерички.
 
Снимки: Археологически музей - Хисаря
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина