Красивите гробници на Хисаря: Мистериите на храма на Хермес край Кръстевич

Автор: Plovdiv Now 8512
Красивите гробници на Хисаря: Мистериите на храма на Хермес край Кръстевич
„За храм на боговете се отрежда място извън града, и то където хората биха отишли не по необходимост, а единствено за свещенодействия. Това място задължава да бъде почитано с дълбоко чувство за святост и с най-чисти и благочестиви нрави.” (Витрувий, римски архитект, изградил основите на римската архитектура върху постиженията от класическия елински период)
Съвсем близо до Хисаря се намира светилище с разкошен храм по подобие на древногръцките храмове. То е открито през 2005 година от специалисти-археолози от Археологическия музей. Датирано е от края на V в. пр. Хр. Намира се в местността “Секиз харман”, до село Кръстевич. По идейната реконструкция на източната фасада може да си представите великолепната каменна колонада с триъгълен фронтон и да усетите ясно изразеното влияние на древногръцката култура и архитектура.
 
Тази класическа красота е постигната благодарение на „стройната пропорционална система и съразмерност спрямо големината на цялото и съвършеното число 6.” Постройката е била покрита с плоски керемиди в коринтски стил, боядисани с червена ангоба, части от които може да видите в Археологическия музей в Хисаря. Намерени са и капители в йонийски стил, ритуални съдове и монети.
Този храм, вероятно посветен на бог Хермес, е обслужвал живеещите в емпориона (търговското средище) край днешното село Кръстевич гръцки преселници.
 
От намерените монети съдим, че тук се е осъществявала оживена търговия между градовете Енос, Кизик, Неаполис и остров Тасос с местните тракийски племена. От тук са изнасяли предимно руда – мед, сребро и злато, но и прочутото тракийско вино! От гръцките градове са идвали зехтин, морска сол и подправки, изящни съдове от чернофирнисова керамика.
 
Източник: Туристически информационен център - Хисаря
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина