Спешна среща днес! Обсъдиха безводието в хисарското село Кръстевич

Автор: Plovdiv Now 8265
Спешна среща днес! Обсъдиха безводието в хисарското село Кръстевич

Областният управител Ангел Стоев поиска тясно работно взаимодействие между ВиК – Пловдив, кмета на Община Хисаря и инициативния комитет по повод безводието в село Кръстевич. Това стана на среща между Областна администрация, представители на инициативния комитет на селото, инж. Пенка Ганева, кмет на Община Хисаря, Спартак Николов, управител на ВиК – Пловдив и Ангел Гълъбов – главен инженер на ВиК в Пловдив.

Проблемът с безводието в селото е системен и всяка година през летните месеци няма вода. Според жителите на селото ВиК съоръжението не се поддържа, а вододайната зона не се почиства.

В дългосрочен план има решение на проблема.  Вече е изготвен проект, поръчан от Община Хисаря, по който се очаква финансиране от 3 милиона лева. Той включва изграждането на помпена станция, пречиствателно съоръжение и цялостна инфраструктура.

В краткосрочен план се набелязаха мерки, които да облекчат хората по време на водната криза. В селото ще има водоноска и съд за вода, който ще бъде позициониран в закрито помещение. Кметът на Община Хисаря ще продължи да доставя по шест бутилки по 1,5 литра минерална вода на човек седмично. От ВиК се ангажираха да изпратят още в началото на следващата седмица комисия, която да обследва вододайната зона и да предприеме необходимите мерки по почистването й и да осъществи профилактика на водопроводните кранове.

Ангел Стоев обеща подкрепа за по-бързото съгласуване със съответните ведомства на вече изготвения проект за водопроводната мрежа на селото и намиране на необходимите средства, включително и с възможностите на ВиК – Пловдив.

Припомняме, че жителите на хисарското село Кръстевич и вчера се събраха пред кметството, за да изразят своето недоволство от безводието. Хората заявиха, че са отчаяни, като ходят до близките населени места, за да си наливат вода. Имало цели дни, в които нищо не потича от чешмите. Те се заканиха, че започват регулярни протести, ако не бъде решен час по-скоро проблемът им.

Главният инженер на ВиК Антон Гълъбов обаче заяви, че решение на проблема може да има още през есента.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина