“Обличат“ в метално покритие най-голямата тракийска гробница край Старосел

Автор: Валерия Василева 18145
“Обличат“ в метално покритие най-голямата тракийска гробница край Старосел
Защитното покритие на уникалната по своите размери Четиньова могила край Старосел ще бъде изцяло сменено. Това стана ясно, след като Община Хисаря публикува обществена поръчка за изготвянето на инвестиционен проект. Ремонтът е належащ, тъй като дървената конструкция, покриваща могилата към момента е занемарена и компрометирана. Подобна е ситуацията и с могилата "Хоризонт", която също е включена в поръчката. 
 
Изпълнителят ще трябва да изработи проекти за цялостна реконструкция на защитните покрития, които впоследствие да  бъдат съгласувани в НИНКН и Община Хисаря. Времето за изработване на проекта не трябва да надхвърля 90 дни, а прогнозната стойност е 28 050,00 лв. 
 
Двете гробници трябва да бъдат "преоблечени" с метални покрития, без да се засяга  археологическото наследство. Рекострукцията е необходима с цел неговото опазване, изтъква се в становището на градската администрация. Поръчката ще тече до 18-ти май.
 
И двете могили са с огромна археологическа стойност. Четиньовата могила край е най-голямата подобна структура в Тракия. Изградена е около средата на IV в. пр. Хр. за тракийски владетел, вероятно от семейството на Котис I  Разкрита е през 2000 година от Георги Китов, който определя Четиньова могила като „култов комплекс“. Могилата е издигната не по-рано от 359 г. пр. Хр. Датировката е по намерени в насипа монети на Филип ΙΙ - Македонски.
 
Извън гробницата се намират различни елементи на комплекса като издълбана скална цистерна, на около 30 м - „кенотаф“ (празен гроб) с три отделни ями извън него, с останки от човешко тяло и дарове: златен пръстен; съдове; конска амуниция; въоръжение. В началото на 2015 г. вследствие на аварийна ситуация при крепидата, започва изместване на градежа под натиска на постоянно действащо свлачище. През същата година е изпълнено укрепване на подмогилното съоръжение. Изградена е стоманобетонова черупка над купола на гробницата и е възстановен могилния насип.
 
Могилата „Хоризонт“ е разположена в подножието на Четиньова могила. Според археолозите доц. Иван Христов и доц. Георги Китов, в древността, районът около Старосел е представлявал огромен религиозен комплекс. Могилата носи името на европейската фондация „Stitching Horizon“, финансирала Траколожката експедиция  за могилни проучвания през 2002 г. 
 
Това е първият подобен храм, открит в земите, населявани от траките и се различава принципно от изцяло откритите старогръцки храмове. В съседната могила също е имало храм, върху чиито основи е изграден параклисът „Свети Спас“. В близост е съществувал манастирски комплекс.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина