След 20-годишно чакане: В Хисаря имат канализация

Автор: Plovdiv Now   26503
След 20-годишно чакане: В Хисаря имат канализация

През последните години при всеки по-голям дъжд улиците на курортния град Хисаря се превръщаха в реки. Сериозен проблем се оказваха и водите, които слизат от склоновете на Средна гора.

След 20-годишно чакане жителите на Хисаря могат да се похвалят с нова канализация. В града остават да се прекарат последните 200 метра тръби в квартал „Веригово” и така ще бъде завършен последния етап от дейностите.

"Когато има наводнение и водата няма къде да върви, тя обикновено минава през дворовете и къщите на хората и нанася щети на техните имоти. Ние се надяваме с изградената канализация да можем да поемем повечето потоци дъждовна вода и тези наводнения да спрат”, заяви кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Тя отбеляза, че първите резултати са налице, защото няма щети в населените места от общината след поройните дъждове през последната седмица, а досега не е имало порой без последици за града и съседните села.

"Изградени са 24 километра канализационна мрежа, а 12 километра водопроводна мрежа е подменена”, съобщи още кметът на Хисаря. Тя отбеляза, че досега фекалиите са се стичали по улиците, защото хората са използвали септични ями.

"За съжаление в 21 век се питахме дали сме европейци, защото нямахме канализация за отпадните води, а тя е изключително нужна за жителите на Хисаря”, коментира заместник-кметът Асен Сурчев.

Проектът е възложен на проектантски екип, който да го подготви, но заради разминаване с европейските норми, той не е одобрен. След встъпването си в длъжност, новото ръководство на общината в лицето на кмета Пенка Ганева, се налага изключително спешно да преправи плана, за да спаси проекта.

Така само за два месеца проектът е бил преработен, внесен и одобрен от Министерски съвет. Очаква се до края на юли всички дейности по изграждането на канализацията да приключат.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина