Съдят “майстори“ на покриви, завлекли и тормозили пенсионери в Пловдив и Хисаря

Автор: Plovdiv Now 19361
Съдят “майстори“ на покриви, завлекли и тормозили пенсионери в Пловдив и Хисаря

Автор: Георги Тошев

Изправиха пред съда псевдомайстори, които лъгали възрастни хора в Пловдив и Хисаря, като им казвали, че покривите на домовете им имали нужда от ремонт. В последствие нанасяли умишлени щети и ги изнудвали за пари, като дори се стигало до заплахи с „биячи от Столипиново”.

Костадин Величков и Христо Тодоров от пловдивското село Калояново и Марин и Георги Костови от Шишманци застанаха пред Районния съд в Пловдив по обвинение за изнудване. Според прокуратурата групата е взела общо 81 461,40 лв. от пенсионери от Пловдив и Хисаря в период от 2020 г. до 2022 г. В схемата участвали четиримата подсъдими и още един неустановен човек, пише trafficnews.bg.             

Костадин Величков обикалял къщите на възрастни хора и ги убеждавал, че покривите им се нуждаят от ремонт – от смяна на улуци, от разместване на керемиди и др. Убеждавал ги, че покривите са опасни и могат да наранят някой от собствениците на имота или на минувачите. Част от възрастните хора се съгласявали за дребни суми да бъдат направени частични поправки. Тогава мнимият майстор се обаждал на „бригадата си“ и започвали веднага „ремонт“.

Вместо обаче да поправят, те размествали керемидите, демонтирали улуци и разкривали покрива, като след това започвали да изнудват възрастните хора да им платят различни суми от по няколко хиляди лева иначе нямало да довършат работата си. Заплашвали ги, че ще им се случи нещо много лошо, че ще извикат биячи от  Столипиново и ще ги пребият, че ще извикат още хора и ще разрушат целия покрив и др., като по този начин ги принуждавали да им платят. След като получили сумите си тръгвали, като оставяли покривите на хората разкрити, с разместени керемиди и свалени улуци. Освен това ги принуждавали да подписват декларации, че нямат претенции към извършения ремонт и заплатената сума.

Тези от възрастните хора, които отказвали  и заявявали, че не се нуждаят от ремонт, не били даже изслушвани, обвиняемите нахлували в къщите им, казвали им, че само ще се качат на покрива да видят какво е положението и след това веднага започвали „ремонт“ без съгласието им.  След това отново ги изнудвали, били арогантни и казвали на висок тон, че хората им дължат определени суми за извършената работа, заплашително ги заобикаляли, заявявали, че нямало да си тръгнат докато не им се плати исканото и демонстрирали, че са готови даже и на физическа разправа. Възрастните хора от своя страна се страхували псевдомайсторите да не изпълнят заканите си и заплащали исканите суми против волята си.

Разпоредителното заседание в Пловдивския окръжен съд обаче пропадна, заради вирусна инфекция на единия от обвиняемите - Костадин Величков. Адвокатът му Светлана Званчева представи амбулаторен лист и фиш от спешна помощ като доказателство за влошеното му здравословно състояние. Предвид отсъствието му, както и на голяма част от пострадалите, делото се отложи за 11 декември тази година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина