“Романтика от кутията за спомени“ - Етнографският музей от Пловдив гостува в Хисаря с любовна изложба

Автор: Plovdiv Now 9177
“Романтика от кутията за спомени“ - Етнографският музей от Пловдив гостува в Хисаря с любовна изложба
Официалното откриване на изложбата "Романтика от кутията за спомени" ще бъде на 20 юни 2023г. (вторник) от 17:30 часа в Археологическия музей в Хисаря.
 
Изложбата "Романтика от кутията за спомени" на Етнографския музей в Пловдив гостува за първи път в Хисаря.
 
„Романтика от кутията за спомени“ разказва за любовните трепети между мъжа и жената от края на ХІХ-тото столетие до днес. Дали любовта в семейството е основна и достатъчна предпоставка за съжителство между двама души в градското пространство? Какви ли са разликите между мъжа и жената? Мъжът няма никога да опита да забие гвоздей, без да има на разположение чук, догдето жената няма никак да се поколебае да си послужи с ножиците, петата на чепиците си или даже, с гърба на четката за коса (в. „Женски свят“, бр. 14, 1896 г.)
 
Сред особеностите, характеризиращи любовните отношения в града значение има социалната и етническа пъстрота на хората. Тя води до промяна в традиционните възгледи и нрави, като се създават нови модели на любовни взаимоотношения. Страшна драма преживява в душата всеки мъж, колкото и корав да изглежда, от момента на венчилото си до момента, когато хваща картите, шишето с ракия, улицата или револвера, все едно, за да се убие като физическа и духовна личност (Щастлив нещастник, сп. „Икономия и домакинство”, кн. 10, 1926 г.)
 
Основните тематични кръгове в изложбата представят: универсални любовни символи, претворени в тъкан, метал, порцелан, стъкло; балът и вечеринката като форма на общуване в града; градските топоси и начини за срещи и ухажване (писма, серенади, разходки и др.); дарът в градската сватба (зестрата и дарът в предсватбеното общуване); градската сватба (символика в облеклото на булката и сватбеният ритуал); общуването между мъжа и жената преди 100 години (цитати от стари вестници).
Чуден е разказът и на Дядо Славейков, който цветущо „рисува“ психологическия портрет на жената от различните краища на България.
 
Всеки посетител на изложбата ще има възможността да изтегли своя любовен късмет и да сподели усещането си...

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина