Проверяват СПА комплексите, запечатаха басейн край Хисаря

Автор: Plovdiv Now 5838
Проверяват СПА комплексите, запечатаха басейн край Хисаря

Проверките по басейните в Пловдив и региона продължават както от НАП, така и от здравните инспектори.

Обект на инспекцията им е качеството на водата, хигиената на откритите места за отдих, както и редовното почистване на басейновите корита. В началото на активния плувен сезон специалистите всеки ден вземат проби от различни обекти в Пловдив и областта, за да контролират и следят дали се спазват правилата за безопасност на здравето.

През последния отчетен период на РЗИ са извършени 23 проби в различни плувни комплекси. Направени са тестове на водата, за да покажат има ли опасни бактерии.

Здравните инспектори са констатирали нарушения в 5 обекта, на които са съставили предписания.

Оказва се обаче, че в един от басейните, намиращ се извън Пловдив, са констатирани високи нива на замърсяване във водите. Поради тази причина басейнът е бил принудително запечатан.

Касае се за закрития басейн в комплекс Аква Терми в село Красново. В населеното място е имало проверка и на басейна в Обществената баня, взети са проби и от градската чешма в центъра.

Инспекторите са взели проби от всеки един басейн в комплекса. Един от тестовете е реагирал положително за наличие на бактерии. На комплекса е наложена най-сериозната санкция – „заповеди за спиране експлоатацията или дейност на обект”.

Наш репортер потърси за коментар управата на комплекс „Аква Терми”, но мениджърът не бе открит. Обратно обаждане така и не постъпи в редакцията ни.

За да бъде пуснат в експлоатация басейнът, той трябва да бъде почистен, да му бъде направена профилактика и отново напълнен отново с вода. След което се взимат нови проби и ако те са изрядни, административната санкция ще бъде отменена.

В най-горещите летни дни басейните в града са най-предпочитаното място за свободното време на децата. Вземат се проби за микробиология и химични показатели на водата, които ще покажат наличие на опасната за здравето бактерия ешерихия коли, съдържанието на амоняк, окисляемост, цвят и мирис. 

Припомняме, че в началото на юли бе извършена мащабна съвместна проверка от страна на РЗИ и БЧК на басейните в Пловдив и региона. Общият брой на работещите басейни в областта са 60.

Освен чистотата на водата инспекторите направиха и документална проверка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина