Прекрасен женски образ - нова рисунка в хисарското село Старо Железаре

Автор: Plovdiv Now 23864
Прекрасен женски образ - нова рисунка в хисарското село Старо Железаре
Артистите от Фолклорен ансамбъл "Тракия" в Пловдив направиха уникална изнедата на своя колежка. 
 
Дамата се казва Гергана Енева, а изненадата е по повод нейното професионално оттегляне от сцената. 
 
Родът на Гергана е от хисарското село Старо Железаре, известно с красивите рисунки по дуварите на къщите. В нейна чест се появи още една - красив цветен образ на самата Гергана в прекрасна народна носия. Автор е художникът Йордан Терзийски.
 
Изненадата е поднесена на Гергана на 10 април и до последно е пазена в тайна. Реализирана е от инициативния комитет с подкрепана на музиканти, певици, танцьори и гардеробиери от ансамбъла. Ритуална група, музикален сигнал и специален текст на песен съпътстват специалното събитие.

Емоционалната изненада артистите от ансамбъла планират година по-рано. Споделят, че им е било трудно да опазят тайната, в която се включилa цялата трупа, защото дуварът в селото се намира на къщата, където танцьорката е прекарала детството си и която посещава често. Затова в заверата били въвлечени и всички роднини на Гергана, заедно с кмета на селото, за да не й позволят да види подаръка си преди да бъде завършен. Така се оформил и инициативният комитет от музиканти, певици, танцьори, гардеробиери и приятели, които решили, освен да увековечат обичаната си колежка, и да открият официално паното, както се полага на едно завършено художествено произведение.

Колективът на ансамбъл „Тракия“ има дългогодишна традиция при оттеглянето от сцената на свой колега да подготвя малки изненади за спомен. След 25 години на сцена, Гергана си взема заслужена почивка. По време на концерта, посветен на Сирни заговезни в средата на март, тя получaва наградата „Сребърна лира” на Съюза на музикалните и танцовите дейци, която ѝ е връчена от ръководителя на ансамбъл „Тракия”  проф. Даниела Дженева.

"И ако някой ден ви се отдаде случай да минете през китното селце в община Хисаря и се насладете и си спомнете за нас...", казват от Ансамбъл "Тракия".
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина