Мащабен воден проект решава проблема с честите аварии в Хисаря

Автор: Валерия Василева 17100
Мащабен воден проект решава проблема с честите аварии в Хисаря

Честите ВиК аварии в част от Хисаря могат съвсем скоро да останат в историята. От градската администрация са готови с проект за подмяна на водопроводната мрежа по над 30 улици, намиращи се както в централната градска част, така и в кварталите Веригово и Момина баня. Той включва подмяна на 10 929.00 м водопроводна мрежа с тръби с висока плътност, които ще заменят старата  и амортизирана канализация, изградена преди 40-45 години. 

Трасето е дълго над 10 км., от които 6 097.15 м. са в центъра на града, в кв. Веригово - 419,95 м. и в кв. Момина баня - 4411,90 м. Там се предвиждат подмяна на водопроводна мрежа и възстановяване на уличната настилка. Проектът включва и изграждането на 74 нови надземни пожарни хидранти, спирателни кранове и сградни отклонения. 

В момента тече обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е 6 181 667 лв. без ДДС. Към настоящия момент все още няма осигурено финансиране на проекта. Това означава, че договорът с избрания изпълнител ще бъде сключен под условие, като всяка от страните може да поиска неговото прекратяване без предизвестие след изтичане на тримесечен срок от сключването му.

"Старата водопреносна мрежа често прави аварии, които са свързани с разкопаване и последващо възстановяване на уличната и тротоарната настилка. Отстраняването на авариите води до нарушаване на нормалната работа на водопроводната мрежа и уличното движение, както и до значителни материални разходи за отстраняването им", мотивират се от Общината. Това води до неудобства за местните и санитарно- епидемиологичен риск, поради опасност от проникване на болестотворни микроорганизми в мрежата. Водата в района често не достига в количествено отношение и се подава с недостатъчен напор, въпреки че водоизточниците са с достатъчен дебит.Тръбите са с отдавна изтекъл срок на амортизация, което е и една от основните причини за чести аварии, разход на вода и неоправдан разход на средства, е записано още в документацията на обявената обществена поръчка.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина