Организаторите на фестивала в Хисаря: Възстановките ни не са подигравка с християните

Автор: Plovdiv Now 4579
Организаторите на фестивала в Хисаря: Възстановките ни не са подигравка с християните

Сдружението за исторически реконструкции "Мос Майорум Улпие Сердице" изпрати отговор на обвиненията, отправени от отец Владимир Дойчев срещу фестивала в Хисаря. В публикуваният от GlasNews материал „Подигравка с християните": Отец Владимир Дойчев скочи срещу фестивал в Хисаря“ свещеникът негодува срещу проведената от сдружението историческа реконструкция в Хисаря под надслов "Диоклецианополис - кръстопът на времето", обявявайки, че страдаме от хронично и фанатично равнодушие, когато са похулвани Господа и светиите Му.

Ето и отговора на сдружението, който публикуваме без редакторска намеса:

„В мнението на отеца се отправят неверни (вероятно дължащи се на недобра осведоменост) обвинения, а именно, че представените от нас образователи модули на религиозна и историческа тематика са "подигравка с християните". Въпреки че донякъде разбирам неоснователните страхове на свещеника, искам да използвам правото си на отговор към незапознатата с дейността ни публика, която лесно може да бъде подведена от подобни необективни твърдения.

Възстановките на религиозните ритуали (християнски и нехристиянски такива), които презентираме, не целят подигравка с вярващите, нито опит за прозелитиране към която и да е религия. Те са плод на много сериозна изследователна и академична работа. Като исторически реконструктори ние използваме писмени извори, археологически находки, както и иконографски изображения (статуи, мозайки,стенописи). Аз и моите колеги работим в тясно сътрудническо с историци, археолози и епиграфи и представяме историческите събития такива, каквито са били. Презентациите ни пред широка публика са обективни и безпристрастни, адаптирани по адекватен и разбираем начин. В нашите религиозни модули са застъпени темите за появата и развитието на християнството, както и противоречията между него и другите религии в Римската империя. Също така реконструираме облеклото на свещенослужителите и правим сравнения с днешните елементи от техния костюм, за да покажем еволюцията му. Подчертавам, че това се прави единствено с образователна, а не с пропагандна цел.

Членове на нашето сдружение, част от които дипломирани историци, развиват презентирането на тези религиозни модули от близо 7 години и досега те са били представяни на античните фестивали у нас (“Нике - играта и победата”, “Сердика е моят Рим”, “Перистера - крепост на вярата”, в Голямата епископска базилика на Филипопол, по време на историческия фестивал “Пловдив - древен и вечен”) и в чужбина (“Carnuntum 333” в Австрия, “Castra Legionis” в  Испания, “Natale di Roma” в Италия, “Late Roman event” в Холандия, “Romans Langobardorum” в Италия и др.), и винаги са се радвали на голям интерес от страна на публика и специалисти. Затова е учудващо, че чак сега в пресата се публикуват нелогични обвинения срещу дейността ни, която е базирана изцяло върху исторически изследвания на късноантичния период, който пресъздаваме.“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина