Невероятно откритие направи археологически екип в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 9462
Невероятно откритие направи археологически екип в Хисаря

Невероятно откритие направиха археологът доц. д-р Митко Маджаров и неговият екип в Римските терми в Хисаря, съобщиха от Археологическия музей в града. Мраморна, запазена изцяло плоча с надпис се появи в новопроучвана част от огромния римски термален комплекс на Диоклецианополис.

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече работи по разчитането на надписа. По първоначални данни, той се датира от около 152 година, посветен е на император Тит Елий Антонин Цезар Август и на Марк Аврелий Вер.

Надписът е поставен по времето на управителя на провинция Тракия - Галоний Фронтон и е дарение, направено от Елиа Бендида и нейния съпруг за термите в императорското владение при минералните извори. Надписът потвърди изказаното вече твърдение за строителството на банята в средата на II век.

Това е третият епиграфския паметник, открит през тази година на обекта по време на спасителни археологически разкопки.

Днес бе преместването и транспортирането на ценния надпис от археологическия обект до музея в Хисаря, предава БНР.

Спасителните разкопки, провеждани на Римски терми-Хисаря, се извършват по проекта на община Хисаря "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина