Над 6 хиляди родолюбиви българи се събраха край Хисар на събора „Хайдут Генчо“

Автор: Plovdiv Now 913
Над 6 хиляди родолюбиви българи се събраха край Хисар на събора „Хайдут Генчо“

Големият национален събор „Хайдут Генчо“, който се провежда край Хисар за четвърта поредна година, събра рекорден брой участници. На местността „Дюлите“ се събраха над 6 хиляди родолюбиви българи. Майки, бащи, малки деца, моми и ергени, облечени в народни носии, играха, пяха и се веселиха в прослава на българщината безспир. Невръстни момченца и момиченца, препасани с червени пояси и пъстри забрадки за първи път дебютираха на импровизираните сцени.

Магията, която преди 4 години за първи път организира и представи край курорта сдружение „Хайдути“, завладя всички. Месеци преди събора млади семейства шиеха, купуваха, поръчнваха сукмани, престилки, цървули, елеци, за да се накипрят и нагласят по старовремски. „Ние сме от Пловдив, имаме две малки деца, искаме от ранна възраст да знаят корените си, да се гордят, че са българи, да научат още от сега, че имаме славно минало“, разказаха Веселин и Светла Дерменджиеви, чиито момченца на 3 и 5 години гордо показваха носиите си.

Кулминацията на тридневната програма беше възстановката „Хайдут Генчо“, чиито сценарий е дело на местния историк Стоян Кюркчийски. В нея участваха над 100 души от различни патриотични сдружения от цялата страна. С тази възстановка се почита местният герой хайдут Генчо, който като момче убил турче и избягал, работил ратай в пловдивско село. Когато пораснал и възмъжал, Генчо се върнал в родния си край-някогашното село Хисар-Кюселере, днешен Хисар, събрал дружина и водил борба срещу османлиите в защита на българите. Хайдут Генчо паднал убит в поредната битка, но славата и името му са живии до днес.

През трите дни на събора стотици изпълнители се явиха на поляните, имаше пехливански борби под звуците на турски зурни, пресъздаване на обичаите „Розобер“ и „Еньовден“, концерт на Теди Еротеева, кулинарна изложба-базар на традиционни храни от Тракия за изяждане и надяждане, демонстрации на стари занаяти “Наследство от поколенията“-масторлъци за малки и големи дечурлига, нестинари и хоро край огъня, конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия и хайдушко облекло с награден фонд.

Догодина се очаква още по-голям брой посетители, коментираха организаторите.

източник: ПБ Новинар

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина