Мъж пребива системно жена си край Хисаря, отърва се с 1000 лева глоба

Автор: Ива Модова 7646
Мъж пребива системно жена си край Хисаря, отърва се с 1000 лева глоба

Мъж от пловдивското село Кръстевич системно пребивал жената, с която живее на семейни начала. Той я ритал, псувал и удрял с юмруци всеки път, когато бил употребил алкохол. За домашното насилие мъжът е бил подведен под отговорност, но вместо присъда получил единствено финансова санкция.

Ударите започнали преди 5-6 години, когато жителят на Кръстевич загубил баща си. В къщата той живеел с жена си, сина им и майка си. След кончината на родителя си, мъжът започнал все по-често да употребява алкохол. Пиян,той ставал агресивен и често предизвиквал семейни скандали. Стигало се до сериозни разправии, съпроводени с псувни и обиди, а след време и с шамари към половинката си. Тормозът зачестил, а ударите ставали все по-ожесточени. Шамарите станали юмруци, а травмите все по-сериозни.

Така в края на месец май избухнала поредната кавга. Мъжът се прибрал пийнал. Вкъщи той пил още концентрат и започнал да се заяжда с близките си. Пръв скандала отнесъл синът му. Последният обаче в яростта си напуснал стаята, а агресията на пияния се насочил към жената, с която вече 20 години дели един покрив.

Опитал се да я хване за гушата, но като не успял, започнал да хвърля по нея предмети, да я псува и да я обижда. Внезапно  взел пръчка и посегнал да удари с нея, но  тя се предпазила с ръка. Още по-ядосан, мъжът започнал да я налага с юмруци в главата и гърдите. Синът му се прибрал в този момент, разтървал ги и повикал полиция. Майка му била с множество травми и се наложило да посети болница.

В лечебното заведение било констатирано, че жената е с оток на долната челюст, кръвонасядане по шията и гърдите, както и охлузване.

На пострадала е била изготвена съдебномедицинска експертиза, с която тя подала жалба. Срещу мъжа й била започната проверка и не след дълго бил привлечен като обвиняем.

Пред органите на разследването, а и пред съда, насилникът признал вината си. Той споделил, че  не е агресивен човек, но употребявайки алкохол ставал „друг човек”.

Той бил изправен пред Районен съд. След признаване на вина той се сдобил и с присъда. Бил признат за виновен, но поради редица смекчаващи вината обстоятелства бил  освободен от наказателна отговорност. Той получил единствено финансова санкция и то в минимален размер, а именно 1000 лева.

Всяка година броя на жертвите на домашно насилие расте. Според статистиките, Пловдив е градът с най-много регистрирани случаи у нас.

През изминалата година общият брой на случаите са 427. Делата пък са 234, които са приключени за година. От статистиката може да се каже, че 95% от потърпевшите са жени. Мъжете пък са предимно възрастни хора.

Има и случаи на смърт след системен тормоз. В съдебна фаза в пловдивския съд е случай, в който жена е сложила край на живота си в следствие на домашно насилие.

Двамата живеели заедно в село Ръжево Конаре, а физическото и психическото насилие над жената продължило от 2014 г. до 2017 г..

През това време мъжът се отнасял жестоко със съпругата си, като я биел в лицето и тялото.

Жената направила два опита да сложи край на живота си като изпила голямо количество лекарства и  препарат за растения, но лекарите успели да я спасят. На 13 май, 2017 г. тя се обесила на дърво в местност до селото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина