Студентката Димислава от Хисаря е толкова добър и сърдечен човек, че дори когато има най-много нужда от помощ, пожела да помогне на друг нуждаещ се - малката Анелиа.

Вече ви разказахме историята на Димислава Николова, но нека припомним накратко - красивата студентка от Хисаря трябваше да събере 130 000 евро за операция в Турция. Тя страда от "Сарком на Юинг" (злокачествен рак на костите) и се бори да запази костта на крака си. 

Дарителски кутии за Дими бяха поставени на всички мероприятия, които са част от Празниците на Хисаря, както и в различни търговски обекти. А социалните мрежи "гръмнаха" от призиви да помогнем на Дими... и резултатът е на лице - парите за операцията се събраха. Дими замина за Турция, а лекарите казват, че лечението дава надежда и девойката ще запази костта си.

Желанието на Дими е сега да подадем ръка на друго детенце, за да може и то да започне лечение. Става дума за малката Анелиа от хисарското село Паничери.

При рутинен преглед, проведен през август месец на 2022 г., детски педиатър установявя, че 4-годишната Анелиа има сърдечен шум.

"Тя е на 4 години, родена е на 16.04.19г. и никога никой лекар преди това не беше чул шума, който има. Според лекарката, която го чу за първи път, не беше нужно да отидем при детски кардиолог. Според нея тя щеше да го "израсте". За съжаление половин година след прегледа при нея започнаха да го чуват все повече лекари и решихме, въпреки това, че детския педиатър беше казала, че с времето ще отшуми, да заведем детето на детски кардиолог в град Пловдив, но кардиологът не искаше да ни представи диагноза и ни изпрати в град София при доктор Анна Кънева, която установи, че Анелиа има частичен атриовентрикуларен септален дефект* и няма възможност да се лекува. Единственият начин да се оправи е чрез отворена операция, но когато я попитахме - има ли опасност за живота по време на операцията, лекарката каза: "Разбира се, че има, аз не мога да гарантирам, че всичко ще е наред" и не ни поясни почти нищо..", споделя майката на Анелиа.

След прегледа при д-р Кънева семейството на Анелиа започва да търси специалисти в България и чужбина. В крайна сметка успяват да се свържат с д-р Ходжев, който ги насочва към детски кардиолог и хирурзи в болница "Аджъбадем Бакъркьой" в Истанбул.

"Много хора ни споделиха, че в град Истанбул има болница, в която лекарите са много добри и с хубави техники. Успяхме да се свържем с д-р Ходжев, който е анестезиолог в тази и в много други болници. Той ни свърза с детски кардиолог и хирурзи в "Аджъбадем Бакъркьой" в Истанбул. Заведохме детето на преглед и там също ни казаха, че няма вариант да се оправи с лекарства и че трябва да се направи операция. Дадоха ни срок - най-много година, след това вече има опасност за живота й понеже чиста и мръсна кръв се смесват и има опасност от образуване на тромбове/съсиреци", споделя още майката на момиченцето.

Сумата, която е необходима за лечението а Анелиа е около 35 000 лв. и трябва да бъде събрана в рамките на два месеца.

Междувременно приходите от продажбата на билети по време на Театрални празници Хисаря 2023, за които бе планувано да бъдат в помощ на Дими, ще бъдат пренасочени и дарени за лечението на Анелиа. Това е изричното желание на Димислава Николова, а читалищното настоятелство на Народно читалище "Иван Вазов" - Хисаря ще се съобрази с него.

Повече информация за Дими и какво се случва с нея може да намерите в страницата Заедно за Дими. А за битката, която води Анелиа, може да разберете, като посетите следния линк и да следите събраната сума до сега, както и да дарите: https://pavelandreev.bg/campaign/da-spasim-anelia

Можете да помогнете също така и като дарите по дарителските сметки на името на техните родители:

За Дими:
титуляр: Даниела Ганчева Николова
(майка на Дими)
ЦКБ АД Клон Карлово
IBAN: BG51CECB979010C2613503
BIC: CECBBGSF

За Анелиа:
Дарителска сметка в ТИ БИ АЙ БАНК
IBAN: BG25TBIB931014A08VOL01
BIC: TBIB
Титуляр: Велю Кольов Колев
(баща на Анелиа)

*ЧАВСД е сравнително рядка ВСМ (1-2%), която най-често е комбинация от ниско разположен междупредсърден дефект (примум дефект) и цепка на митралната клапа. Често се съчетава с тризомия 21 (болест на Даун). Диагнозата се поставя по характерната шумова находка и промени в ЕКГ и ехокардиография. Лечението е само оперативно. Децата се оперират планово около 4-годишна възраст. По-ранна операция се предприема при поява на сърдечна недостатъчност. Операцията включва затваряне на предсърдния дефект и пластика на митралната клапа под ЕКК. След операцията най-често се нормализират сърдечните размери и функция. Резултатът зависи от тежестта на промените по митралната клапа и възможностите за пълно възстановяване на клапното платно. Децата подлежат на редовно амбулаторно проследяване.